Aktivista i radijski novinar Dušan Čavić, koga je za vikend gradonačelnik Beograda u tehničkom mandatu izvređao na savskom keju, pred bilbordom na kojem je gradska vlast obelodanila gradnju budućeg pešačkog i biciklističkog mosta do Ade Ciganlije, kaže da je Aleksandar Šapić bio iziritiran njegovim pitanjem gde je bio posle majskih tragedija.

„U vreme majskih dešavanja nije bilo ničega drugog sem predstave koja je puštena u javnost da je gradonačelnik odavao počast preminulima ispred Skupštine grada, tu je bila armija Belih, meni je to sve bilo degutantno. U normalnoj zemlji, gradonačelnik bi trebalo da ode na mesto same tragedije. Međutim, tada ja nisam imao predstavu da je on bio na mestu tragedije. Poslali su nam fotografiju pod okriljem noći snimljena, gde je on pored ograde i vidi se da nema nikoga sem njega. Možda mogu da razumem da je otišao noću, da ne bi doživeo od građana odijum, ali je ljudski da odeš na mesto tragedije ako si prvi čovek grada“, naveo je Čavić u Newsnight na TV N1.

Dodao je i da je danas obavešten da Šapić jeste bio u svim porodicama preminulih i da se poneo nenametljivo i ljudski, kako su rekli roditelji nastradale dece.

„To je dragoceno, vredno, ono što očekujem od svakog gradonačelnika i pokazuje da je čovek“, naveo je Čavić.

Ali, vratio se i na neprimerenu retoriku kandidata za gradonačelnika, koji nije birao reči kada se za vikend obraćao Čaviću.

„Ne znam šta bih rekao zbog svih tih izraza koje mi je kandidat za gradonačelnika uputio. Tako ne bi trebalo da se ponaša bilo ko bi hteo da bude kandidat za bilo kakve javne funkcije“, ukazao je Čavić i dodao da koliko je shvatio, sam Šapić je rekao da se neće menjati.

Čavić ističe i da je pratio Šapićevu nelegalnu gradnju na Bežanijskoj kosi, koja je legalizovana u vreme kada je postao gradonačelnik beograda.

Ono što je posebno iritiralo stanovnike novobeogradskih blokova uz Savu, prema rečima Čavića, postavljanje je bilborda na kojima se reklamira budući pešački i biciklistički most.

Navodi da je bilbord postavljen u petak uveče u 21.30, kao i da oni koji su to radili nisu imali nikakav pisan dokument odnosno bilo kakvu dozvolu.

Podseća i da je 10.000 stanovnika blokova potpisalo da ne želi most na tom mestu.

„Prema planu koji smo imali prilike da vidimo, na Adi Ciganliji se sprema u rukavcu izgradnja luksuznog naselja i taj je most dimenzionisan i za saobraćaj motornih vozila hitnih službi, međutim, čuli smo da će tu prolaziti i stanari jednog dana“, kaže Čavić i dodaje da je prilaz Adi od Sajma usko grlo, te je stoga neophodan pomenuti most.

On ukazuje da stanovnici savskih blokova već imaju problema sa parkiranjem i da vikendom kada je lepo vreme mnogi sa motornim vozilima dolaze do keja, kada nastaje, kako ističe, „saobraćajni galimatijas, i možemo misliti kakav bi nastao s tim mostom“.

Dodao je i da je Šapić na kej došao s tri kamere, a da su već bili prisutni snimatelji Tanjuga i Studija B, kao i da mu se, pored vređanja, kandidat za gradonačelnika i unosio u lice.

„Ne treba se sklanjati takvim ljudima, ne treba im uzmicati, mora jako, vlast mora da bude smenjiva. Treba da živimo dostojanstveno, da smo slobodna zemlja“, poručio je Čavić.

Naveo je i da je ideja grada bila da zbog novih splavova izbuši nasip na tri mesta kako bi se proturile instalacije.

Istakavši da pozdravlja smanjenje broja splavova sa više od 100 na 28, navodi i da bi most trebalo da gradi Beograd put, koji, kako je ukazao, „ne zna da postsavi kocke ispred Narodnog pozorišta, pa su ih prevrtali.

„Rizični su, sve što su radili, neki delovi su jako brzo morali da budu popravljani. Kad nam dođe Sava do nasipa, kod nas nema kiksa. Mi smo odmah Venecija“, ukazao je Čavić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.