Čas istorije Grega Popovića: “Zamislite samo da je cela Jugoslavija sada zajedno…”

0

Dalas Maveriksi koje predvodi Luka Dončić igrali su sinoć protiv San Antonio Sparsa koje sa klupe vodi jedan od najboljih trenera u istoriji košarke Greg Popović. Dalas je pobedio 104:99, ali to je za ovu priču manje važno.

Uoči meča, novinari su pitali Grega Popovića – a to je objavio novinar iz Dalasa Bred Taunsend koji prati Maverikse na svom Tviter nalogu – šta misli o Luki Dončiću (Tausend je naveo da je pitanje postavila koleginica Dana Larson). Naizgled obično pitanje, jedno od najčešćih koje se postavlja trenerima NBA klubova – šta mislite o najboljem igraču tima protiv koga igrate – ovog puta izazvalo je potpuno neočekivani odgovor.

Ili, kako je to Taunsen u svom tvitu napisao: Pop je ispalio odogovor posle kog smo ostali zaneseni.

Dobili su mali čas iz istorije košarke, preciznije istorije jugoslovenske košarke.

“Znate, kada pomislim na to – a zaista ne bih sada da vas držim u nedogled – ali ja uvek razmišljam o tome… ‘zamislite samo da je cela Jugoslavija sada zajedno i da su svi ovi momci u istom timu’. To je tako uzbudljivo (zamisliti). Slovenci, Hrvati, Srbi, Hercegovina, svi oni. To je sjajno.

I on (Dončić) je neko ko me uvek podseti na neke druge igrače koji su došli iz tog kraja i postali veliki. Izgleda da kod njih nema proseka kada dođu u (NBA) ligu. Ako dođu u NBA, oni su odlični”, rekao je Popović.

A onda je nastavio.

“Ovo me vraća me u vreme Divca, Paspalja, Kukoča, Petrovića i svih onih momaka koji su igrali u isto vreme.

To je nešto nalik Argentincima pre nekoliko godina. Eto, to je prva misao koja mi prolazi kroz glavu.

A druga misao je da se zapitam ‘kako si ti, dođavola, postao tako dobar u tako maloj zemlji?’

Znam da nisi igrao na uličnim terenima kao Njujorku, Los Anđelesu ili Čikagu.

Možda je igrao svaki dan, ali sigurno nije u takvoj konkurenciji.

Zato treba dazi poštovanje, što Amerikanci često previđaju, košarkaškom programu koji tamo imaju. I trenerima. Taj nivo igre i kroz šta njihovi treneri moraju da prođu da bi postali treneri. Koliko su igrači disciplinovani, koliko često i naporno treniraju, koliko su ozbiljni…

To je velika stvar. I odlični su u tome. I izgleda, šta god da je razlog, da imaju prirodnu predodređenost za ovu igru ​​tamo. Oni takođe imaju odlične rukometne timove. To je sport koji je malo povezan sa košarkom. Verovatno nikada nije igrao rukomet, ali to je slična vrsta sporta. Sve to je veoma zanimljivo i divno za videti”, ispričao je Popović.

Na kraju je dodatno pohvalio Dončića i rekao da voli koliko je emotivan i kako uživa u igri.

“Ponekad bude frustriran, a ponekad se bude ljut zbog nečega. Nekada umire od smeha i uživa u prodoru koji je izveo ili u trojci koju ti je zabio u lice. On je neverovatan igrač”, rekao je Pop.