(Beta) – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je da novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije može da doprinese smirivanju nacionalističkih strasti u regionu.

„Porfirijeva rečenica da bog nije ni Srbin, ni Hrvat, ni Nemac, već je bog ljubav, nije rečenica da bi milovala tvrde uši, nego zato što on u to istinski veruje. Takav čovek se teško može ucjenjivati“, rekao je Čanak za sarajevsku Fejs televiziju.

On je rekao i da je Porfirije „sjajan intelektualac“, obrazovan, orijentisan ka humanističkom pristupu prema ljudima.

„Biće dah svežine u SPC-u, pomirujuće će delovati na sve ljude, njegovo imenovanje je dobra vest. Mlad je čovek i može dugo biti na tronu. Menjaće stvari i zbog mladosti će imati i vremena za to. Jedan je od ljudi koji su beskonačno dragoceni na ovim prostorima. Nadam se da će uspeti da izbaci politiku iz SPC-a“, kazao je Čanak.

On je još rekao da je srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik napravio „ozbiljne faulove“ u poslednje vreme i dodao da ne zna kako će i da li će Dodik politički preživeti.

„Aleksandar Vučić ima pred sobom izbore za predsednika Srbije. Njegov cilj je da dobije izbore u prvom krugu. Bilo kakav drugi krug bi bio izazovan. Dodikovo stalno prisustvo uz Vučića je pokušaj da se Vučić postavi kao predsednik svih Srba, a ne samo Srbije. To smo gledali i kod Miloševića i u drugim slučajevima. A čim prođu izbori, u njihovom odnosu će doći do zahlađenja. Vučić ima dovoljno svojih problema i hipoteka, što iz prošlosti, što iz sadašnjosti. Zašto bi on sebi na račun stavljao i Dodikove hipoteke“, ocenio je Čanak.

Govoreći o smrti jugoslovenskog i vojvođanskog pesnika i pisca Đorđa Balaševića, Nenad Čanak je rekao da su se njih dvojica poznavali „dugo i dobro“.

„Jedan je od najvećih vojvođanskih pesnika svih vremena. Bio je poseban čovek. Bio je veliki protivnik rata, izbegavao je politički angažman. Bio je samac i vodio je bitke na svoj način, za svoje vrednosti“, rekao je Čanak.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-475-od-18-februara/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.