Čanak: “Ja sam opozicija Vučiću, a ne Srbiji…”

1
Foto Nedeljnik

(Beta) – Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da je ta stranka opozicija aktuelnom režimu od kada se pojavio, jer je, prema njegovim rečima, “ceo koncept Srpske napredne stranke (SNS) i njenih satelita uzurpacija svih segmenata društva”.

Čanak je u saopštenju naveo da se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ne slaže oko mnogo toga, jer je lider SNS “centralista i nacionalista”, ali istakao da mora pozdraviti to što su “na osnovu svojih kontakata” nabavili vakcine.

“A to što ne možeš da rešiš probleme sa susedima na način kao što ja mislim da treba, tu onda nemamo šta da razgovaramo. Tu mogu da se stavim u službu mojoj državi. Moja država se zove Srbija, ja sam opozicija Aleksandru Vučiću, a ne Srbiji”, kazao je Čanak.

Ocenio je da Vučić, u svojim naporima da nastavi sa jednom dominacijom u političkoj sferi, ima savetnike koji ga “rđavo” savetuju da drži sve ostale po strani, bez obzira da li imaju dobru ili lošu nameru po Srbiju.

“Gledao sam to i ranije. Tako je bilo i za vreme demokrata, manje-više uvek. Zato je sad trenutak da se opozicija oporavi u glavi i shvati da samo drugačijim pristupom se može stići na neko drugo mestu za Srbiju, osim ovog gde se sad nalazimo. Današnjoj tzv. opoziciji fale samo dve stvari, a to su hrabrost i ideje”, naveo je lider LSV.

Komentarišući pregovore Beograda i Prištine, Čanak je rekao da je status Kosova definisan Rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija, a da je njegovo mišljenje da je Kosovo nezavisna država jer ima sve prerogative nezavisne države

“Jedino rešenje je da se u direktnim razgovorima to pitanje stavi na stranu i razgovara o onome šta može da se uradi, oko obavezujućeg sporazuma, oko priznavanja isprava, penzija, imovine… oko pronalaženja nestalih kojih ima i sa jedne i sa druge strane, oko svih tih stvari koje mogu da se reše. A teritorijalno da ostavimo sa strane, jer onog momenta kada bi se teoretski Kosovo i Srbija, ili Srbija sa Kosovom našli u EU, pitanje granice prestaje da postoji, a strane granice postaju slične”, ocenio je Čanak.

Podsetio je da su institucije Srbije 2011. godine donele deklaraciju o Srebrenici u kojoj piše da se zločin u Srebrenici kategoriše prema presudama međunarodnih sudova, a da su međunarodni sudovi presudili da je bio genocid.

“Jedino gde se razlikuju crnogorska i naša iz 2011. godine deklaracija o Srebrenici je u tome što u crnogorskoj piše genocid, a ovde se poziva na dokument, na presudu u kojoj piše genocid. To sve služi tome da se junače takozvane patriote pred tim da kao mi ćemo da branimo Kosovo”, rekao je lider LSV.

Najavio je da će 28. juna, na Vidovdan, otići na Gazimestan da položi venac na spomenik, kao što je uradio i pre osma godina.

“Otići ću tamo da pitam Kurtija šta je sa nestalim Srbima. Otići ću u Đakovicu da pitam šta se desilo, otići ću da razgovaram sa svima i srpskim i albanskim i ostalim žrtvama”, rekao je Čanak i dodao da će sledeće nedelje obići ceo region da se sretne sa ljudima koji tamo žive.

1 KOMENTAR

  1. Овакво “просветљење” се код именованог увек љавља када му смање, или укину, апанажу. Иначе, када политичар даје овакве изјаве, онда је пре свега, њему самом јасно да је у политици “промашио тему”.

Comments are closed.