Povodom šest meseci od smrti slikara Ljubiše Đurića od Kovida-19 u spornim okolnostima, građani Majdanpeka su se u subotu okupili na mestu gde je grupa lokalnih umetnika naslikala mural njemu u čast, iako opštinska vlast za to nije dala dozvolu.

Izjavom „Ćale, ovo je za tebe, koji si umro, a nije bilo respiratora!“, njegov sin, Petar Đurić, postao je poznat tokom julskih demonstracija u Beogradu zbog postupanja vlasti tokom epidemije koronavirusa, koje je okrivio za očevu smrt. Ta njegova izjava za N1 je obišla svet, a vlasti su ga predstavile kao „problematičnu osobu“ s „kriminogenom prošlošću“.

Petar Đurić je okupljenima rekao pred muralom da vlasti „lažima i besomučno razapinju njegovu porodicu“, umesto da priznaju grešku i kažu da je Đuriću bilo uskraćeno lečenje, kao i da su „sakrivanjem murala želele da sakriju svoj zločin“.

„Nije njihov zločin samo u tome što su počinili mom ocu, već u onome što svakodnevno čine celom narodu. Svaki put kad lažiraju podatke o zaraženima i umrlima, za svakog čoveka kome je uskraćeno lečenje jer je respirator držan u magacinu dok se ne uklopi u kampanju Aleksandra Vučića, svaki put kad su upregli svoju mašineriju ne bi li oblatili, osudili, uništili svakog ko progovori istinu o njihovim zlodelima“, rekao je Petar Đurić.

Đurić je pred sudom zato pokrenuo parnicu protiv Zemunske bolnice zbog nesavesnog lečenja njegovog oca, koji je umro 10. maja.

On je rekao i da građani Majdanpeka imaju „minijaturu Vučića“ – predsednika Opštine, Dragana Popovića, koji, kako je rekao, „iz opštinske kase sam sebi dodeljuje socijalnu pomoć, koji ucenjuje ljude da pare moraju da troše u njegovoj kafani, koji šalje policiju da mi prete hapšenjem na očevom sprovodu“.

To je „jedna moralna nula koja je u stanju da pogazi svakog čoveka – i mrtvog i živog, ne bi li odbranio zločince iz svoje partije i svoju poziciju da pljačka i otima“, rekao je Đurić.

Rekao je da je upravo Popović pokušao da zabrani oslikavanje murala, koji će od sada „podsećati na svaki njihov zločin“ i „vrebati i njih i svakog budućeg ko pomisli da može da se ogreši o ljudskost, pravdu i pravo, i sakrije istinu o tome“.

Prethodno je Đurić izjavio da je opštinskoj upravi u Majdanpeku predao zahtev za dozvolu za oslikavanje murala, ali da mu je samo rečeno da to „neće proći“.

Đurić očekuje da će mural s likom njegovog oca biti i podsetnik svim građanima, koji moraju da budu solidarni i da zajedno iznose sve prevare na videlo.

„Ja svog oca ne mogu vratiti. Ali mogu i hoću da se borim, zajedno sa svima vama, da ubicama srpskog naroda stanemo na put. I zato kažem: ‘Ćale, ovo je za tebe!’. Ali i za svakog ćaleta u Srbiji“, izjavio je Đurić.

Više organizacija iz Srbije i Republike Srpske najavilo je dolazak u Majdanpek, na skup posvećen slikaru koji je celog života promovisao Majdanpek.

Komentar(1)

  1. Bobby
    11. октобар 2020. 11:47

    “Ja svog oca ne mogu vratiti. Ali mogu i hoću da se borim, zajedno sa svima vama, da ubicama srpskog naroda stanemo na put. I zato kažem: ‘Ćale, ovo je za tebe!’. Ali i za svakog ćaleta u Srbiji”, izjavio je Đurić. - Крени Петре ! Имаш идеју за покрет, па крени у организацију. Верујем да ћеш имати више подршке од бљутавих покрета "ослобођених" (памети) грађана и разноразних "демократских" странака које се распадају на наше очи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.