Buster doze vakcina starijima od 60 godina će prvi u svetu ponuditi Izrael

0

(Beta-AP) – Premijer Izraela Naftali Benet najavio je danas da će ta zemlja ponuditi treću dozu vakcine protiv kovida-19 građanima starijim od 60 godina koji su već vakcinisani.

Izrael će tako postati prva zemlja u svetu koja masovno nudi buster dozu vakcine Fajzer/Biontek. 

“Realnost dokazuje da su vakcine bezbedne. Realnost takodje dokazuje da vakcine štite od teške bolesti i smrti. I poput vakcine protiv gripa koja bi trebalo da se obnovi s vremena na vreme, isto je u ovom slučaju”, rekao je Benet u obraćanju naciji prenošenom preko televizije. 

Odluka o trećoj dozi doneta je u vreme porasta broja inficiranih i pokazatelja da efikasnost vakcine vremenom slabi. 

Benet je najavio da će novi predsednik izraela Isak Hercog prvi primiti treću vakcinu sutra, a ostali stanovnici od nedelje, te da će odmah posle konferencije za novinare pozvati svoju majku da je ohrabri da i ona to učini. 

Ni SAD ni EU nisu odobrile treće doze vakcine i nije još dokazano da li ona pomaže i ako pomaže kome je potrebna i kada. 

Ranije su davane treće doze ruske i kineske vakcine u nekim zemljama, navodi Asošiejted pres. 

Izrael je od početka ove godine vodio jednu od najgresivnijih i najuspešnijih kampanja vakcinacije. 

Više od 57 odsto od 9,3 miliona stanovnika je primilo dve doze Fajzer/Biontek vakcine i 80 odsto populacije starije od 40 godina je vakcinisano. 

Zahvaljujući vakcinaciji Izrael je otvorio ekonomiju pre drugih zemalja, ali sada beleži nagli skok zaraženih novim delta sojem virusa, čak i medju vakcinisanima. 

Ljudi stariji od 60 godina koji su imunizovani pre više od pet meseci moći će da prime treću vakcinu.