Burundi proterao predstavnike SZO nekoliko dana pred izbore: “Nepoželjni ste… i kao takvi, morate napustiti zemlju”

0
Printscreen/YouTube/CnddFddTV

Ministarstvo spoljnih poslova Burundija naredilo je predstavniku Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i trojici njegovih saradnika da odmah napuste državu, samo nekoliko dana pred održavanje predsedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora u toj afričkoj zemlji, prenosi Gardijan.

Ministarstvo spoljnih poslova je u pismu upućenom SZO naglasilio da su njihov predstavnik za Burundi i trojica njegovih saradnika “proglašeni nepoželjnim osobama i da, kao takvi, moraju napustiti Burundi”.

Vlada Burundija je potvrdila odluku Ministarstva spoljnih poslova od 12. maja.

“Juče nam je stigla potvrda od vlade Burundija i oni su zatražiili da naš predstavnik i njegovi saradnici odmah napuste zemlju”, rekao je direktor SZO za Afriku dr Mašido Moeti.

“U komunikaciji smo sa predstavnicima vlade i očekujemo objašnjenje odluke koju su doneli”, dodao je dr Moeti.

Ministarstvo spoljnih poslova u pismu ne navodi razloge odluke, a kako piše Gardijan, pozivajući se na diplomatske i administrativne izvore iz Burundija, upravo je ministarstvo spoljnih poslova obustavilo pokušaj proterivanja istih predstavnika SZO pre mesec dana.

“Ministar zdravlja je potpuno isključio SZO iz borbe protiv koronavirusa, optužujući SZO da se previše meša u odgovor vlasti na koronavirus”, rekao je anonimni službenik vlade Burundija za Gardijan.

Burundi je zvanično zabeležio 27 slučajeva koronavirusa, od čega jedan smrtni slučaj, ali se veruje da je broj zaraženih i preminulih veći.

Nacionalni institut za javno zdravlje je jedina ustanova u kojoj se vrši testiranje, a samo šest zaposlenih u toj instituciji je osposobljeno da testira stanovništvo.

Međutim, vlada nastavlja svoje predizborne aktivnosti, organizuju se masovni politički skupovi širom zemlje, a proterivanje SZO predstavnika iz Burndija usledilo je samo nekoliko dana pred održavanje predsedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora.

Zvaničnici Burundija su pozvali građane da se bez straha vrate svakodnevnom životu, pripisujuću Božijim zaslugama zvaničnu nisku stopu zaraze u državi.

“Ne bojte se. Bog voli Burundi i ako postoje ljudi koji su pozitivni na koronavirus, to je da bi Bog pokazao svoju moć u Burundiju”, rekao je general Evariste Ndajišimije, predsednički kandidat vladajuće stranke – Snaga za odbranu demokratije.

Predsednički, parlamentarni i lokalni izbori u Burundiju se održavaju 20. maja.