Zemlje članice EU sukobile su se u ponedeljak u vezi sa početkom pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, preneo je B92.

Prema najnovijem zajedničkom izveštaju u koji je agencija Rojters imala uvida, odluka o te dve države mogla bi da bude odložena do oktobra.

Tokom sastanka, Kipar je zapretio da će uložiti veto na svaki dogovor o proširenju, ukoliko EU ne pooštri svoj stav o tome što Turska istražuje prirodni gas u istočnom Mediteranu, javio je Rojters.

Ministri 28 zemalja članica sastaće se i danas kako bi razmotrili početak formalnih pregovora o članstvu dve balkanske države.

„Bilo je velikog neslaganja među predstavnicima zemalja članica i nije sigurno da će svi ministri moći da se dogovore“, rekao je neimenovani diplomata iz EU.

Kipar je zapretio i da će blokirati ceo tekst koji se odnosi i na buduću perspektivu svih zemalja koje teže da se pridruže Uniji, a među kojima su i balkanske zemlje Srbija, Crna Gora i BiH, ukoliko se ne reši problem sa Turskom.

Prema rečima diplomate, Nikozija zahteva zajednički stav EU o pitanju istraživanja prirodnog gasa u istočnom Mediteranu od Turske, što prema rečima kiparskih Grka narušava ekskluzivnu komercijalnu oblast.

Holandski parlament izjasnio se ranije protiv otvaranja pregovora EU i Albanije, dok je prihvatio da počnu pregovori sa Severnom Makedonijom, a takav stav zvanični Amsterdam zauzima i na sednicama lidera zemalja članica EU.

Šefica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini prethodno je pozvala evropske lidere na samitu u Briselu da otvore pregovore o pridruživanju sa Severnom Mekedonijom i Albanijom.

„Moraćemo da podsetimo na moć vođstva i hrabrosti i na važne korake koji su preduzeti na Zapadnom Balkanu“, izjavila je Mogerini juče kada je obeleženo i godinu dana od potpisivanja Prespanskog sporazuma između Atine i Skoplja.

„I nadam se da će se države članice setiti ovoga i priznati te korake unapred, posebno u narednim danima, sa važnom odlukom o otvaranju pregovora o pristupanju Albanije i Severne Makedonije Evropskoj uniji“, rekla je ona.

„Nadam se i verujem da to treba da se uradi što pre“, rekla je Mogerini.

Komentar(1)

  1. SVI ZA EU, EU ZA NAS
    18. juna 2019. 16:57

    re: Burno na samitu evropskih lidera u Briselu zbog otvaranja pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom Samo da se ne raspadnu zbog burne rasprave oko toga da li treba nas preostale izvan EU sa Balkana da prime ili ne, jer od toga raspada ni EU ni mi ne bismo imali koristi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.