Poslanici Demokratskog fronta (DF) Milun Zogović, Andrija Mandić i Milan Knežević, koji su uhapšeni sinoć zbog incidenta na sednici Skupštine Crne Gore na kojoj je usvojen Zakon o slobodi veroispovesti, zadržani u policiji. Zogović se tereti za napad na službeno lice, a Mandić i Knežević za sprečavanje službenih lica u obavljanju dužnosti. Ostalih 15 poslanika DF-a koji su noćas privedeni, jutros su pušteni. Saobraćaj u Podgorici je jutros normalizovan, nakon celodnevne blokade grada zbog nenajavljenih protesta protivnika Zakona, preneo je N1.

U crnogorskom parlamentu je tokom noći usvojen sporni Zakon o slobodi veroispovesti.

Zakon je usvojen u odsustvu poslanika Demokratskog fronta koji su privedeni i Posebnog kluba poslanika koji je ranije napustio sednicu.

Najspornija odredba u predlogu Zakona o slobodi veroispovesti je da će verski objekti i zemljište koje koriste verske zajednice na teritoriji Crne Gore, koji su izgrađeni ili pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, postati državna svojina, ako ne postoje dokazi o pravu svojine verskih zajednica nad tim objektima.

Srpska pravoslavna crkva smatra da je novi zakon diskriminatorski prema toj verskoj zajednici, te da se njegovim odredbama pokušava oteti imovina SPC u Crnoj Gori.

Iz Vlade je ranije saopšteno da je predlog Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica usaglašen sa najvišim međunarodnim standardima, uključujući konvencije UN, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, praksu Evropskog suda za ljudska prava, kao i smernice VK i OEBS-a/ODIHR-a.

Nastavak skupštinskog zasedanja zakazan je za danas u 14 časova

Usvajanju zakona prethodili su veliki incidenti, nakon odbijanja amandmana Mitropolije crnogorsko-primorske na predloženi Zakon o slobodi veroispovijesti, koje je u skupštinsku proceduru stavio Demokratski front, prenele su „Vijesti„.

Nakon incidenta su uhapšene 22 osobe – 18 poslanika DF-a i još četiri osobe.

Savet za građansku kontrolu rada policije je obavešten da su u CB Podgorica privedeni poslanici: Andrija Mandić, Mihailo Čađenović, Milan Knežević, Slaven Radunović, Milutin Đukanović, Branko Radulović, Nebojša Medojević, Strahinja Bulajić, Budimir Aleksić, Marina Jočić, Branka Bošnjak, Milun Zogović, Predrag Bulatović, Ljiljana Đurašković, Aleksandra Vujičić, Veljko Vasiljević i Jovan Vučurović. Među privedenima su i: Zoran Bulatović, Koča Đurišić, Dejan Gojković i Dušan Knežević.

Poslanik DF-a Slaven Radunović je u video snimku iz marice objavljenom na Fejsbuku kazao da su privedeni svi poslanici DF-a i da ih policija u dve marice sprovodi u podgorički Centar bezbednosti.

Poslanik DF-a Andrija Mandić kazao je nakon incidenta da nema održavanja sednice dok se obezbeđenje ne obračuna sa poslanicima DF-a.

„Mi smo spremni da se bijemo sa vama, svemu smo naredni, ovo je naš dom, mi smo poslanici, ovo nije vaš dom. Sednica se neće nastaviti dok se obezbeđenje ne obračuna sa DF,“ rekao je Mandić u sali Skupštine.

„Mi smo rekli da smo spremni da poginemo za našu crkvu, to večeras demonstriramo“, rekao je on.

Joanikije najavio Odbore za odbranu crkava

Vladika Joanikije pozvao je okupljene građane noćas oko 3 ujutro da se mirno raziđu i okupe kod Hrama Hristovog vaskrsenja.
On je pozvao i ljude okupljene u ostalim crnogorskim gradovima da se takođe u miru raziđu, naglašavajući da Mitropolija crnogorsko-primorska nije pozvala nikoga da izađe na ulicu.
Joanikije je najavio da će biti formirani „mesni odbori za odbranu crkava i manastira i svetinja SPC.“
Okupljeni su potom krenuli ka Hramu.

Na čelu i začelju kolone su sveštenici jer su se pribojavali „ubačenih elemenata“. Zahvalili se policiji koja je, kako su kazali, bila korektna.

Blokade i protesti u celoj Crnoj Gori

Blokade i pokušaji blokade saobraćajnica su se dešavale u celoj Crnoj Gori. Na blokade je pozvalo rukovodstvo Demokratskog fronta iz skupštinskih klupa.

Do 21:30 časova, policija je privela 19 osoba.

Saopšteno je da je u pritvorskim prostorijama zadržano osam osoba.

Prema informacijama Savjeta za građansku kontrolu rada policije, na kružnom toku, na raskrsnici prema Cetinju i Nikšiću privedene su četiri osobe, u Zeti njih osam, a na Zlatici sedam građana.

Blokade i protesti su se dešavali u Podgorici, Nikšiću, Budvi, Herceg Novom, Baru, kao i na svim važnijim saobraćajnicama i putevima širom Crne Gore…

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.