Burkini ipak može na bazen: Higijenski problemi ili napad na slobodu veroispovesti

0
Foto Profimedia

Viši upravni sud Nemačke ukinuo je zabranu nošenja burkinija u bazenima, čime se ukida zabrana koju je izrekla gradska vlada Koblenca.

Početkom godine, Koblenc je zabranio nošenje burkinija u bazenima, unevši to u kućni red bazena grada.

Sud je ocenio da takva zabrana predstavlja kršenje ustavnopravnog prava na ranopravnost.

Koblencu je naloženo da zabranu ukine, a sudija ju je, do stupanja na snagu novog pravilnika bazena, naložio stavljanje van snage.

Koblenc je u kućni red gradskih bazena uneo da je moguće plivanje samo u kupaćim gaćama, kupaćim kostimima ili kupaćim šortsevima, dok samo sportski plivači mogu nositi i plivačku odeću od neoprena.

U školskom sportu, međutim, nošenje burkinija ostalo je dozvoljeno.

Burkini je kupaći kostim za muslimanke, koji pokriva celo telo, ruke i noge.

Gradske vlasti Koblenca zabranu su usvojili u decembru tesnom većinom odbornika, a odluka vlasti je izazvala reakcije širom Nemačke.

Odluku o zabrani gradske vlasti su obrazložile higijenskim problemima, jer se ne može kontrolisati da li žene u burkiniju imaju otvorene rane ili osupe i slično.

Protiv zabrane žalbu sudu uložile su dve Sirijke, tražioci azila, koje su istakle da zbog vere ne mogu da plivaju bez burkinija, a zbog zdravstvenih problema moraju na plivanje.

U odluci sud je ostavio otvoreno pitanje da li je zabrana nošenja burkinija, kako se tvrdi u žalbi, suprotno slobodi veroispovesti.