“Burazerski dil, nepotrebna polarizacija, nekultura i rijaliti…”: Vučić je pokrovitelj pozorišnog festivala u Nišu, kakve su reakcije?

0
Foto Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić biće pokrovitelj pozorišnog festivala “Teatar na raskršću” u Nišu, vest je koja se pojavila tek pošto su već selektirane predstave koje će se igrati na tom festivalu.

Zato je deo kulturne javnosti poslednjih dana negativno reagovao, a najveću pažnju izazvalo je otvoreno pismo reditelja Igora Vuka Torbice koje je adresirao upravniku Narodnog pozorišta u Nišu Spasoju Ž. Milovanoviću.

Torbica je napisao da ga je sramota Milovanovićevih reči kada kaže da pokroviteljstvo predsednika predstavlja čast. On se distancirao od pokrovitelja i odlučio da odustaje od dalje saradnje sa niškim pozorištem, odnosno da povlači svoj angažman sa tom kućom planiran za oktobar i novembar 2020. godine.

Torbica je tom prilikom pozvao producente i umetnike da reaguju na predsednikovo pokroviteljstvo.

Šta su rekli čelnici festivala

Predsednik Programskog saveta festivala “Teatar na raskršću” Nebojša Bradić naveo je da, iako svestan mogućnosti i zlonamernih interpretacija svih polarizovanih strana i pojedinaca, oduvek je nastojao da izbegava deobe i kopanje rovova, kako u politici, tako i u umetnosti.

“Svaki pojedinac, pa i umetnik, ima prava na polarizaciju, što je najlakši način da se dileme i strahovi razreše, ali često i najdestruktivniji. Ako aktuelni predsednik Republike Srbije hoće da podrži festival ‘Teatar na raskršću’, bez mešanja u koncept i program, ne znači da festival mora nužno da podrži političke stavove predsednika Republike Srbije… Čini mi se da u ovoj polemici oko festivala ima nepotrebne politizacije koja preti da ga zatvori pre samog otvaranja”, naveo je Bradić.

Pismom javnosti se oglasio i jedan od članova Saveta festivala, pozorišni kritičar Aleksandar Milosavljević, navodeći da je izbor predstava napravio pre nego je do njega dospela informacija o pokroviteljstvu.

Pisac i član Saveta festivala Dejan Stojiljković tvrdi da će podneti ostavku na tu poziciju, ako festival bude politički zloupotrebljen, i ne smatra da se to već desilo s predsedničkim pokroviteljstvom.

“Ukoliko bilo ko sa vlasti, ne samo predsednik, nego i bilo koji funkcioner zloupotrebi festival u političke svrhe, ja ću dati ostavku u Savetu festivala i javno ću to osuditi”, rekao je Stojiljković za Danas.

Teatrolog i jedan od članova Saveta festivala Dejan Petković istakao je da nije bilo nikakvih pritisaka na ovu smotru.

“Do sada nije bilo nikakvih pritisaka, niti cenzure”, rekao je Petković.

Šta je rekla kulturna javnost

Direktorka Pozorišta u Šapcu Milena Minja Bogavac kaže da poštuje takav stav Igora Vuka Torbice, ističući da je njegovo pismo otvorilo mnoga pitanja u vezi sa kulturno-umetničkim životom Srbije i sa samom institucijom predsednika.

“Predsednik nam svakodnevno dokazuje da nije predsednik svih građana, već lider vladajuće stranke čija je jedina ideologija zaštita sitnosopstveničkih interesa članova partije… Postavlja se pitanje zašto bi – u zemlji koja ima Ministarstvo kulture i jedno dodatno telo poznato i kao ‘alternativno ministarstvo’, predsednik republike uopšte trebalo da bude pokrovitelj nekog pozorišnog festivala… A zatim i kako je odlučio da taj festival bude baš Teatar na raskršću”, rekla je Minja Bogavac za Danas.

“Zaključujem da je pokroviteljstvo festivala u Nišu još jedan burazarsko-stranački dil, neprimeren instituciji predsednika Republike, pa Igor Vuk, sa svojim pismom, postaje onaj dečak koji je viknuo: ‘Car je go'”, istakla je Minja Bogavac.

Prvi je na vest o Vučićevom pokroviteljstvu reagovao reditelj Kokan Mladenović koji je rekao da je “predsednik uljez i da ne pripada festivalu ovakvog tipa jer predstavlja Srbiju nekulture i rijalitija, u kojoj nema političkog dijaloga”.

Mladenović, koji na ovom festivalu učestvuje sa dve predstave, podsetio je da o odnosu države prema kulturi najbolje govori to što se za nju godišnje iz budžeta izdvaja manje od procenta.