Bundestag odbacio predlog o uvođenju obaveznog vakcinisanja

0
Beta/(AP Photo/Markus Schreiber, File)

 (Beta) – Donji dom nemačkog parlamenta Bundestag odbacio je danas predlog o uvodjenju obavezne vakcinacije za osobe starije od 60 godina.

Još od podneva je trajala žestoka bitka u Bundestagu oko predloga da se uvede obaveza vakcinisanja protiv korona virusa i to, kako je glasio konačni ustupak, samo za osobe starije od 60 godina, prenosi Dojče vele (DW).

Prvobitni predlog ministra zdravlja Karla Lauterbaha, kojeg je podržao i kancelar Olaf Šolc, predvidjao je obavezu vakcinisanja za sve punoletne osobe.

Najpre je izbio sukob oko toga da li će se prvo odlučivati o samoj obavezi vakcinisanja ili o predlogu opozicionih demohrišćana (CDU/CSU) o predlogu propisa o opštim okvirima vakcinacije gradjana. Na kraju se ipak prvo glasalo o obavezi vakcinisanja za starije osobe – i tu je bilo očigledno da je i velik broj poslanika vladajuće koalicije glasao protiv: 296 za, 378 protiv i devet uzdržanih.

Ministar zdravlja Lauterbah (SPD) je, uoči glasanja, još jednom apelovao na mnoge poslanike Liberala (FDP), okupljene oko kopredsednika stranke Volfganga Kubickija. A oni su, iako su u koalicionoj vladi, već unapred bili protiv uvodjenja takve obaveze. Ali, po broju glasova za očigledno je da su protiv bili i neki zastupnici SPD i Zelenih, piše DW.

Manje je čudno to što su se takvoj obavezi odlučno suprotstavili poslanici Alternative za Nemačku (AfD) – predsednica poslaničke grupe te stranke Alis Vajdel to je ocenila kao “zahvat u telesnu nedodirljivost” gradjana. Ali, odlučno su se suprotstavili i opozcioni Demohrišćani, jer nisu dobili podršku za njihov propis: oni žele zakonski okvir vakcinacije koji bi bio prilagodjen opasnosti od zaraze.

Ključni element tog njihovog predloga jeste registar vakcinisanih osoba i to se i našlo u predlogu o obaveznom vakcinisanju.

Takva evidencija gradjana je nešto što Liberali ne žele ni da čuju, pa je predlog opozicije doživeo još veći poraz: 172 za, 497 protiv i devet uzdržano.