Buknula epidemija u Kladovu: “Novo žarište je dom za stara lica…”

0
Foto: Profimedia/Ilustracija

Novo žarište koronavirusa je u Кladovu, u Domu za stara lica “Topalović” – od 79 korisnika kovidom 19 je zaraženo njih 48, kao i devetoro zaposlenih, prenosi RTS.

Štićenici i zaposleni odmah su testirani kada su primećeni prvi simptomi, a dom je u karantinu do 17. novembra. U domu su napravljene narandžasta i crvena zona gde su smešteni štićenici sa lakšom i težom kliničkom slikom, dok su zaposleni koji su bili pozitivni na kovid 19 u kućnoj izolaciji.

“Primenjuju se sve epidemiološke mere, dezinfikuju se kompletno hodnici, sobe, po pet-šest puta dnevno. Osoblje koje je ostalo tu koje nije zaraženo nosi uniforme, dezinfikuje ruke, imaju skafandere, maske i vizire”, kaže Nemanja Partenijević, direktor Doma za stara lica “Topalović”.

Кorisnicima doma se svakodnevno pruža odgovarajuća nega i prate se uputstva epidemiologa i kompletnog lekarskog tima iz kladovske bolnice.

“Mi se nadamo da će to sve da bude dobro. Ono što je naša obaveza da pokušamo da ljude koji su dobrog opšteg stanja zadržimo u domu, da ih redovno svakodnevno gledamo, a da pacijente koji se budu komplikovali izdvojimo i pošaljemo na tercijarni nivo”, objašnjava dr Borislav Petrović, v. d. direktora kladovske bolnice.

Iz Štaba za vanredne situacije kažu da se sprovode pojačane mere prema odlukama Vlade Srbije i Кriznog štaba.

“Uveli smo vanrednu situaciju na teritoriji opštine Кladovo, što znači da će svi ugostiteljski objekti raditi do 21 sat, naravno uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije. Od večeras kreće sa dezinfekcijom svih ulica i svih javnih površina gde se okuplja veći broj ljudi”, ističe Saša Nikolić, predsednik Opštine Кladovo.