(Beta) –  Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izjavio je danas da je za njegovovu zemlju i OEBS izuzetno važno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine.

„Nastavak dijaloga koji vodi EU izuzetno je važan i za OEBS i za Severnu Makedoniju kao neposrednog suseda. OEBS je spreman da podrži i pomogne na terenu implementaciju preporuka koje će proizaći iz ovog procesa“, rekao je Osmani, a prenela pres služba njegovog ministarstva.

On je to rekao na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Austrije Aleksandrom Šalenbergom na marginama prve Konferencije o klimatskim promenama, koja se danas održava u Beču.

Predsedavajući OEBS-a je šefu austrijske diplomatije predstavio plan od devet tačaka koji se, kako je istakao, nudi kao dodatna vrednost za deeskalaciju situacije na severu Kosova.

Osmani je početkom juna objavio „Plan u devet koraka za deeskalaciju i normalizaciju stanja na severu Kosova“ (beta.rs/content/184143-predsedavajuci-oebs-objavio-plan-za-deeskalaciju-i-normalizaciju-na-severu-kosova).

Na sastanku sa Šalenbergom je istakao i ulogu Severne Makedonije kao domaćina dijaloga Beograda i Prištine u Ohridu, koji je, kako je ocenio, rezultirao značajnim sporazumom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.