Bugarski sud odobrio gradnju “Turskog toka” i šta to znači za Srbiju

0
Foto: Profimedia

Saudijski konzorcijum “Arkad” ostaje graditelj “Turskog toka” kroz Bugarsku, odlučio je Vrhovni administrativni sud u Sofiji, što znači da je taj sud dao “zeleno svetlo” za gradnju tog gasovoda, prenela je Politika.

Tročlano veće Vrhovnog administrativnog suda poništilo je žalbu na odluku Komisije za zaštitu konkurencije o izboru izvođača radova na projektu izgradnje bugarskog dela “Turskog toka”, što znači da je sud faktički odobrio izgradnju tog gasovoda kroz ovu državu, preneo je list navode bugarskih medija.

Za Srbiju to znači da je još jedan pravac snabdevanja plavog energenta sve izvesniji, navode Novosti. U Srbiji je izgradnja ovog gasovoda počela još u maju i svi radovi bi, prema planovima, trebalo da budu gotovi do 18. decembra. Kroz našu zemlju gradi se mreža od 403 kilometra, koja ulazi iz Bugarske kod Zaječara i izlazi u Mađarsku kod Horgoša. Srbija je stala iza ovog kapitalnog projekta jer garantuje energetsku bezbednost Srbije. Ipak, čitav posao zavisi od Bugarske, koja je, inače, pod pritiskom evropskih i američkih zvaničnika pre nekoliko godina zaustavila izgradnju “Južnog toka”.

Sud je posebno skrenuo pažnju da je odbio da razmatra žalbu konzorcijuma “Gasni razvoj i proširenje u Bugarskoj” i prekinuo razmatranje celog slučaja.

Time je rešen spor između ova dva konzorcijuma o podeli učešća u izgradnji gasovoda od Turske sve do granice Bugarske sa Srbijom.

U obrazloženju sudske odluke navodi se i da je jedan od tri potencijalna izvođača bugarskog konzorcijuma odlučio da se povuče iz cele priče, te je naveo da je žalba koju je podneo taj konzorcijum protiv odluke Komisije za zaštitu konkurencije nemoguća za razmatranje zbog nedostatka volje svih učesnika Konzorcijuma za kasaciju.

Na ovu odluku druga strana može da se žali Vrhovnom upravnom sudu, privatnom žalbom, u roku od sedam dana od dana slanja ovog obaveštenja, piše u odluci suda.

Politika navodi da, iako bi ovo trebalo da bude garancija da će Bugari uskoro krenuti s gradnjom, jer od njih zavisi i sudbina Srbije, upućeni navode da za sada nema vesti kada bi gradnja gasovoda u Bugarskoj mogla da počne.