„Moraš da budeš bez forme, bez dodatka, kao voda. Sposoban da preuzmeš bilo koji oblik. Jer voda protiče i može da te smrvi. Budi kao voda, druže moj“, čuvena fraza najpoznatijeg Hongkonžanina na planeti Brusa Lija postala je zvezda vodilja novog talasa protesta u Hongkongu. Za razliku od tzv. revolucije kišobrana iz 2014. godine, nove demonstracije u nekadašnjoj britanskoj koloniji nemaju lidere, zaštitna lica.

Mladost Hongkonga je ponovo na nogama. Godina 2047. jeste daleko, ali ne za one koji danas imaju 20 godina i perspektivu da se u zrelim godinama nađu u zagrljaju Pekinga. Kriza u Hongkongu ima i svoje drugo lice: Tajvan. Strateški mnogo važnije za Peking od nekadašnjeg „Jalovog ostrva“ pretvorenog u „Mirišljavu luku“. Kineske vlasti su ponudile Tajpeju formulu „jedna zemlja, dva sistema“ po ugledu na Hongkong, kako bi uspele u nameri da na stogodišnjicu Maove revolucije ujedine Kinu.

Tajming protesta u Hongkongu je nepovoljan za doživotnog predsednika Kine Si Đinpinga i njegov projekat o ujedinjenoj Kini. Presudni izbori za predsednika Tajvana zakazani su za sledeću godinu i oni će u dobroj meri odlučiti da li je ideja o reintegraciji Formoze u Kinu izvodljiva primenom recepta „jedna zemlja, dva sistema“. Problem za tzv. kontinentalnu Kinu je što su na Tajvanu mediji slobodni i izveštavaju šta se događa u Hongkongu i bez mnogo ustezanja pokazuju simpatije za mlade Hongkonžane.

Veliku analizu Željka Pantelića o događanjima u Hongkongu i Kini čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Naslovna strana novog Nedeljnika

Svi čitaoci Nedejnika na poklon dobijaju novi broj Mond diplomatika, najvažnijeg francuskog lista za intelektualce

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.