“Buđenje u sedam ujutru, vode nas u grad. Šta je? Došao Tito…”: Ivica Šurjak za novi Nedeljnik

0
Fotografija Veljko Martinović

Ivica Šurjak je jedna od najvećih zvezda jugoslovenskog fudbala. Odličan fudbaler, reprezentativac, član onog Ivićevog Hajduka koji je mleo sedamdesetih godina. S druge strane, taj Hajduk je uticao makar malo na navijačku “rodnu ravnopravnost”. Zbog te ekipe Hajduka: Buljan, Žungul, Šurjak… devojke su počele da idu na utakmice, ili makar da ga prate na TV-u. Jer oni su bili dugokosi, lepi momci, tu su sentimenti sa letovanja… I devojkama najomiljeniji Ivica Šurjak koji je izgledao kao rokenrol ili pop zvezda. Jurica Pavičić će mi dan pre intervjua reći za njega: “E je, kao neki Čola nogometa.” A Slačala iz Artan Lilija, kada sam mu pokazao Šurjakovu sliku, rekao je: “Uh, fali mu jedan fender u ruci.”

***

Igrao si onu dramatičnu majstoricu u Frankfurtu za odlazak na SP u Nemačkoj 1974. Sećam se da je porodični prijatelj, srčani bolesnik, dobio naređenje od lekara da ne sme gledati tu utakmicu. A istovremeno tada najpopularnija serija „Pozorište u kući“ bavila se tom utakmicom. Cela zemlja je živela za tih 90 minuta.

Jeste, pre te utakmice bio sam rezerva u Atini protiv Grčke. I Miljanić je imao hrabrosti da me digne sa klupe i kaže: „Ajde, momak, ulazi.“ I Pižona je stavio. Dao sam gol, pa je Miljanić odlučio da me forsira posle te utakmice. I dolazi taj odlučujući meč u Frankfurtu protiv Španije. Katalinski koji je dao autogol u Atini dao je sada odlučujući gol protiv Španije i otišli smo na Svetsko prvenstvo u Nemačku. A tamo, otvaranje, mi protiv Brazila, svetskog prvaka. Savršena ekipa: Aćimović, Džajić, Oblak… Bilo je 0 : 0. Pa smo pobedili Zair, sa Škotskom nerešeno, drugi krug, gubimo od Poljske. I nakon toga igramo protiv Nemačke. Buđenje u sedam sati ujutru. Pitam se šta je. Vode nas u grad, prijem u gradsku skupštinu, a u tri sata po podne utakmica. Šta je? Došao Tito. Pa se vratimo u hotel. Okej, Nemci su bili jaki, i osvojili su to Svetsko prvenstvo, ali ta utakmica… Bili smo svi usporeni. Jedina utakmica na kojoj mi nismo ništa napravili.

Šta vam je Tito rekao?

Uopšte se ne sećam. Sigurno nije pričao o politici. Bilo je: „Ajmo momci, biće teška utakmica, zapnite, borite se.“ Bilo je čudno jer je sve bilo poremećeno, raspored spavanja, ručka, na dan utakmice koja odlučuje.

Ceo tekst je objavljen u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 9. decembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju primerak Njujork tajmsa na srpskom jeziku