
Kuvan polako u pilećim sokovima, puter pasulj je kremast i bogat na dnu, a zadovoljavajuće hrskav na vrhu. Možete ih lako zameniti slanutkom ili drugim mahunarkama.
Priprema traje 15 min, kuvanje 1 sat i 10 minuta, a jelo možete poslužiti za 4-6 osoba
SASTOJCI
1 cela piletina (2,3–2,5 kg), isečena na parče
8 zgnječenih čenova belog luka
1 kašičica mlevene kurkume
150 ml maslinovog ulja
Fina morska so i crni biber
2 tegle puterastog pasulja od 700 g, oceđenog
20 g origana
150 g okruglog crnog luka, oljuštenog i presečenog na pola
1 štapić cimeta
1 limun, presečen na pola
Zagrejte rernu na 180°C (160°C ventilator)
PRIPREMA
Stavite piletinu u veliki pleh sa visokim stranicama (oko 30 cm x 38 cm). Pomešajte beli luk, kurkumu i maslinovo ulje u činiji sa dve kašičice soli i dobro mlevenim crnim biberom. Utrljajte tri četvrtine ove smese po celoj piletini i ispod kože. Raspršite pasulj, origano i ljutiku oko piletine i stavite cimet među njih.
Dodajte preostalu mešavinu belog luka, kurkume i ulja u 100 ml vode i prelijte preko pasulja i ljutike, dobro promešajte. Obilno posuti malo crnog bibera i dodati polovine limuna u pleh.
Stavite u rernu i pecite jedan sat, dok pasulj ne pukne i ne postane hrskav na nekim mestima. Pojačajte temperaturu na 220°C (200°C ventilator)/425°F/gas 7 i kuvajte još 10 minuta, dok piletina ne bude potpuno skuvana, a kožica zlatna i hrskava.
Ostavite da odstoji 10 minuta i poslužite sa ceđenim limunom odozgo.
Prijatno!