“Brojevi na papiru jesu manji, ali ovo i dalje traje”: Direktor KBC Zemun o “svetlu na kraju tunela”

0
Screenshot YouTube RTS

Doktor Dragoš Stojanović, direktor Кliničko-bolničkog centra Zemun” kaže da je tokom poslednja 24 sata bilo oko 90 pregleda u trijažnoj ambulanti te zdravstvene ustanove, kao i da je 11 pacijenata upućeno u kovid bolnice.

“Ako se setimo da smo pre samo sedam do deset dana imali između 150 i 180 pregleda dnevno, zaključujemo da ih sada ima duplo manje nego ranije. Međutim, pada u oči da sada dolaze na preglede pacijenti sa srednjom i težom kliničkom slikom, što nam šalje poruku da ne smemo nikako da se opuštamo”, ističe Stojanović.

Naglašava da brojevi na papiru jesu manji i da u praksi jeste lakše, ali da “ovo i dalje traje”.

“Predviđamo eventualnu mogućnost ponovnog povećanja brojeva u sledećim danima, kada se đaci vraćaju u škole i kada imamo slave. Dolazi nam i hladno vreme i opasnost kada se ukrste grip i kovid. To nisu male stvari i unapred nas zabrinjavaju, ali spremni smo na to”, kaže doktor Stojanović.

Ističe da se često javljaju i pacijenti sa znacima postkovid sindroma odnosno komplikacijama koje se posle preležane korone javljaju na svim organima.

Doktor Stojanović navodi i da je u prvom periodu među pacijentima bilo oko 90 procenata nevakcinisanih, a da ih se sada javlja oko 75 odsto.

“Ima svetla na kraju tunela”

Doktor Dragoš Stojanović napominje da je Кliničko-bolnički centar Zemun, odlukom Ministarstva zdravlja, početkom septembra, kada je otvorena kovid trijažna ambulanta, ostao u režimu rada hitne službe.

“U Кliničko-bolničkom centru Zemun u toku 24 sata prođe najmanje 1.000 pacijenata različite patologije. Naša onkologija nijednog dana nije stala da radi. Sve vreme nam radi i ginekologija, porođajne sale i pedijatrija”, ističe doktor Stojanović.

Кaže da su zaposleni umorni jer nemaju kada da se odmore, ali da motiv stvara energiju jer vide da “ima svetla na kraju tunela”.

Кliničko-bolnički centar Zemun danas će posetiti ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a doktor Stojanović kaže da je ta ustanova dobila novi savremeni multislajsni skener i kombinovanu angio salu.

“Ući ćemo u stalni program implantacije pejsmejkera koji smo zaustavili jedno vreme jer nam se stara angio sala pokvarila. Stara je 17 godina i nije bilo rezervnih delova. Zahvaljujući prepoznavanju i podršci Ministarstva zdravlja i Vlade Srbije, dobili smo aparate, tako da u ovom trenutku Zemunska bolnica ima dve angio sale, dva skenera, magnetnu rezonancu i mnogo dobrih aparata”, kaže doktor Stojanović.