Broj zaraženih skače za 84 odsto kada se ne nose maske: Istraživanje u SAD pokazalo da opada broj obolelih u državama gde je obaveza nošenja maski i u zatvorenom

0
Izvor: JOHN DUCHNESKIE / Staff Artist Twitter

Broj zaraženih skočio je za 84 odsto u poslednje dve nedelje u onim državama SAD koje nisu zahtevale nošenje maski u javnosti. U onim državama u kojima su maske bile obavezne, broj zaraženih je opao za 25 procenata, piše Inquirer.

Zbog tih podataka vodeći stručnjaci Sjedinjenih Država preispituju politiku nošenja maski i važnosti zaštite kako bi se sprečilo širenje bolesti.

Šesnaest američkih država trenutno preporučuje, ali ne propisuje nošenje maski u javosti. U tim državama, uključujući i Teksas i Arizonu, novi slučajevi koronavirusa porasli su za 84 odsto u poslednje dve nedelje.

U 11 država tvrde da je obaveza nošenja maski u javnosti – između ostalog u Njujorku, Ilinoisu i Mičigenu – broj novih slučajeva opao za 25 odsto u prethodne dve nedelje. U drugim državama koje imaju manja stroža pravila ali zahtevaju nošenje maski na poslu (znači svi zaposleni i klijenti u svim oblastima i u svim kompanijama), primećen je ukupan pad od 12 odsto u broju slučajeva (Pensilvanja, na primer, ima čak pad od 28 odsto). Države koje insistiraju da zaposleni samo u određenim delatnostima nose maske, došlo je do porasta u proseku od 70 odsto novih slučajeva.

“Nošenje maski jedan je od mnogih stubova zaštite protiv virusa, uključujući društveno distanciranje i pravilnu higijenu ruku”, rekla je Džejd Flin, medicinska sestra na Džons Hopkinsu. “Maske za lice jedan su od najeefikasnijih mera zaštite od dodira sa virusnim česticama koje proizvodimo jednostavnim aktivnostima kao što su pričanje ili disanje.”