“Broj zaraženih pet do deset puta veći, kazne neće pomoći…”

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepvačević rekla je kako na veruje da je kaznena politika nešto što će pomoći da se virus pobedi, već samo odgovornost i kolektivna svest.

Dr Kisić Tepavčević istakla je da se procenjuje da “u odnosu na broj zvanično potvrđenih slučajeva zaraze imamo najmanje pet do deset puta više osoba kod kojih infekcija nije prepoznata”, prenosi RTS.

“To je jedan lanac koji je prilično dugačak kada su upitanju potencijalni nosioci infekcije. Takva je priča širom sveta, ne samo kod nas. Zato je kompletan koncept prevencije da se svi ponašamo kao da smo potencijalni nosioci infekcije, pa čak i osobe koje su preležale ovu bolest, jer smo videli da postoji mogućnost reinfekcije”, objanisla je dr Kisić.

Navela je i da je poslednjih dana odnos broja hospitalizovanih i otpuštenih oko plus 200 u korist primljenih pacijenata.

“Na današnji dan su hospitalizovane 292 osobe, a otpuštene su 102. U odnosu na broj zaraženih svakog dana, oko 15 odsto ima srednje tešku ili tešku pneumoniju koja zahteva hospitalizaciju”, rekla je dr Kisić.

Ona je istakla da je lako izračunati kada će se svi bolnički kapaciteti popuniti ako nastavimo ovom dinamikom.

“Ideja je da smo uvek par dana ispred. Imamo još uvek kapacitete koje možemo otvarati, a za koje smo se nadali da neće biti potrebni. Još uvek ima bolnica koje bi mogle da se prevedu u kovid sistem”, naglasila je ona.

Dr Kisić je rekla da je sada sve podređeno osobama koje imaju teži oblik kliničkog ispoljavanja koronavirusa, ali da su i dalje glavni uzrok smrtnih slučajeva u Srbiji nezarazne bolesti, pa da deo kapaciteta zdravstvenog sistema mora biti ostavljen takvim pacijentima.

Ona je dodala da je ljudski da članovi Kriznog štaba ponavljanjem istih izjava iritiraju građane, pa se kod njih bude i negativne emocije.

“Vidimo da to nije tako samo kod nas, već širom sveta. Svima nam se promenio život i nadamo se da će to da se završi u nekom doglednom vremenskom periodu. Moramo da shavtimo da smo svi na jednoj strani, a virus na drugoj. Moramo da se udružimo u borbi”, naglasila je ona.

Ona je dodala da se nekada i članovi njene porodice ljute što propagira sprovođenje određenih mera, ali da kazne svakako nisu rešenje.

“Ne verujem da je kaznena politika nešto što će pomoći da pobedimo virus. To mora da bude kolektivna svest. Niko ne može da me ubedi da je neka novčana kazna iznad želje da ostanemo zdravi”, rekla je dr Kisić.

Podsetila je da ćemo sada imati i zakonski okvir za sprovođenje sankcija, ali smatra da kolektivna svest i odgovornost mora da bude iznad svega.

“U domovima za stare sporadični slučajevi zaraze” 

Dr Kisić je navela da se virus trenutno nalazi u 63 ustanove socijalne zaštite, odnosno u jednoj petini ukupnog broja takvih ustanova.

“Uglavnom se radi o sporadičnom broju obolelih. To jesu najosetljivija mesta gde se virus širi kao požar. Imali smo negativno iskustvo u Nišu i tu smo posebno budni, sa posebnim stepenom nadzora. Kada vidimo apsolutne brojeve, deluje da su veliki, ali u pitanju su sporadični slučajevi, gde se brzo reagovalo i nije dozvoljeno da se virus širi”, objasnila je ona.

Istakla je da su inicirane određene aktivnosti koje će omogućiti da se poboljša komunikacija korisnika domova za stare i njihovih najbližih.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

1 KOMENTAR

  1. Bit će kod nas još više zaraženih a i prolupanih kad se doktori bave politikom a medicinom ko stigne. Zato nam je tako u državi a bit će i gore dok nas više prolupa.

Comments are closed.