Broj zaraženih od kovida raste, a smrtnost se smanjuje: Naučnici traže odgovor, ali veruje se da je to zbog količine virusa koji se unese u telo

0
Foto: Profimedia

Neki naučnici veruju da je virus postao manje smrtosan i ubojitiji, ali postoje oni koji kažu da ima faktora koji ukazuju da je istina sasvim drugačija, piše Gardijan.

Da li opada stopa smrtnosti od kovida-19?

Većina statističkih podataka pokazuje da, iako se povećava broj slučajeva obolelih od kovida-19 širom Evrope i SAD, broj smrtnih slučajeva i slučajeva s teškim komplikacijama ostaje nizak. Na primer, broj pacijenata na mehaničkoj ventilaciji u Velikoj Britaniji opao je sa 3.000 tokom vrhunca epidemije na 70. U isto vreme, broj novih slučajeva u Britaniji počeo je da raste u mnogih oblastima.

Šta se krije iza ovog trenda?

Lekari nisu sigurni šta se tačno dešava. Neki veruju da su medicinske intervencije mnogo uspešnije u suzbijanju tekih komplikacija bolesti. Na primer, nedavno se pokazalo da lek deksametazon poboljšava stopu preživljavanja kod pacijenata kojima je potrebna mehanička ventilacija. Drugi tvrde da su uključeni različiti faktori. Jedna od tvrdnji jeste da kovid-19 postaje bolest mlađih ljudi kod kojih je manja verovatnoća da će umreti ili pretrpeti teške posledice.

Da li to ukazuje da je najgore iza nas?

Ne. Drugi istraživači ukazuju na situaciju u SAD gde je nedavno došlo do vrhunca porasta broja slučajeva među mladim ljudima starosti od 20 do 30 osoba – ali onda ih je pratio pik u broju oboleli među starim ljudima koji su oboleli tako što su se zarazili od mlađih. Posledica je da je skočio broj smrtnih slučajeva. Sličan obrazac mogao bi da se pojavi u Evropi i Velikoj Britaniji, možda za nekoliko nedelja, upozoravaju naučnici.

Da li kovid-19 postaje manje smrtonosan virus?

Tu ideju podržavaju i neki naučnici. Oni ukazuju na činjenicu da većina virusa obično gubi svoja najsmrtonosnija svojstva zbog toga što ništa ne dobijaju ubijanjem svojih domaćina. To bi moglo da se dogodi i sa virusom kovid-19, kažu oni. Drugi istraživači se ne slažu, i kažu da se takav proces verovatno neće brzo dogoditi. Jedna alternativna tvrdnja jeste da se zbog socijalne distance smanjila količina virusa koja se prenosi s osobe na osobu i da se zahvaljujuć tome javljaju lakse slike zaraze. Niže doze bi tada našem imunološkom sistemu pomogle da se lakše izbori s infekcijom, tako da bi stopa smrtnosti opala.