Broj umrlih od koronavirusa u Rusiji i dalje obara rekorde, najviši u Evropi

0
Foto Beta/(AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

(Beta-AP) – U Rusiji se treći dan zaredom beleži rekordan broj umrlih od posledica infekcija korona virusom, saopštile su danas ruske vlasti.

Državna radna grupa za korona virus prijavila je danas 1.254 smrtna slučaja, 1.251 u četvrtak i 1.247 u sredu. Sa više od 261.000 smrtnih slučajeva od kovid-19 Rusija je inače rekorder u Evropi.

Broj novozaraženih u prethodna 24 sata je 37.156 a iako beleži silazni trend i dalje je veći nego u prethodnim talasima epidemije.

Najnoviji porast broja infekcija i smrtnih slučajeva posledica je malog broja vakcinisanih i neodgovornog stava javnosti prema preduzimanju mera opreza.

Manje od 40 odsto, od skoro 146 miliona ljudi u Rusiji je u potpunosti vakcinisano iako je vakcina protiv kovid-19 razvijena u Rusiji odobrena mesecima pre nego u ostatku sveta.

Ukupan broj registrovanih slučajeva kovida-19 u Rusiji premašio je 9,2 miliona.

Izveštaji ruske statističke službe Rosstat, koja retroaktivno računa broj smrtnih slučajeva koji su povezani sa korona virusom otkrivaju mnogo veću smrtnost od zvanično saopštenih 261.000 umrlih. Prema izveštajina Rosstata u periodu od aprila 2020. do septembra 2021. umrlo je 462.000 ljudi.

Ruski zvaničnici ukazuju na to da radna grupa računa samo smrtne slučajeve kod kojih je kovid-19 bio glavni uzrok i koristi podatke iz medicinskih ustanova. Rosstat koristi šire kriterijume za brojanje smrtnih slučajeva i uzima podatke iz matičnih službi u kojima se prijavljuje smrt.