Holandski Centralni statistički zavod saopštio je da je u Holandiji – od marta do juna, tokom prvog talasa pandemije – preminulo više od 10.000 osoba zaraženih koronavirusom, što je znatno više nego što pokazuju zvanični podaci zdravstvenih vlasti.

Prema zvaničnim podacima, u Holandiji je od posledica koronavirusa život izgubilo 6.115 osoba.

Međutim, zdravstvene vlasti su uvek naglašavale da se radi isključivo o osobama koje su preminule pošto je testiranjem utvrđeno da su zaražene, kao i da su mnogi preminuli, a da prethodno nisu bili testirani.

Statistički zavod je izneo podatak da je, na osnovu lekarskih izveštaja o uzroku smrti, tokom perioda prvog talasa pandemije (mart-jun) 7.797 ljudi preminulo od posledica bolesti COVID-19. Takođe, navodi se da se za još 2.270 sumnja da je uzrok smrti isti, javlja AP.

Iz Zavoda su naveli da se brojevi razlikuju jer su u nekim slučajevima lekari zaključili, bez testiranja, da je koronavirus uzrok smrti, kao i da su neki podaci o preminulima od kovid-19 poslati kasnije.

Podsetimo, ovo nije prvi slučaj danas da se sumnja na netačne podatke o broju preminulih. Naime, turska vlada optužena je za prikrivanje realnog stanja u epidemiji koronavirusa nakon što je ministar zdravlja Fahretin Koča otkrio da zvanični dnevni podaci predstavljaju samo pacijente sa simptomima, a ne sve pozitivne slučajeve.

Takođe, epidemilog dr Predrag Kon, član Kriznog štaba Srbije za borbu protiv pandemije koronavirusa, nedavno je saopštio kako je tokom svog istraživanja zaključio da je „od marta do juna bilo tri puta više smrtnih slučajeva nego što je sistem prikupio i što je zvanično objavljeno, odnosno pismeno prijavljeno“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.