Broj preminulih od korone u SAD najmanji od marta 2020: “Ovo su omogućile vakcine”

0
(Beta/AP Photo/Mary Altaffer)

(Beta-AFP) – Dnevni broj preminulih od kovid-19 u SAD je na najnižem nivou od marta 2020. kada se epidemija proširila u zemlji, saopštile su danas američke zdravstvene vlasti.

U proseku je tokom protekle nedelje beleženo 546 preminulih od koronavirusa dnevno prema podacima Centra za borbu i prevenciju bolesti (CDC).

“Poslednji put naš sedmodnevni prosek bio je tako nizak u martu 2020. godine, to znači kada je pandemija počela u velikom delu SAD”, rekla je direktorka CDC-a Rošel Valenski na konferenciji za novinare.

Pored toga broj dnevnih slučajeva zaraze zabeležen u ponedeljak, od oko 17.700, najniži je zabeležen od juna, dodala je ona.

“Vakcine su omogućile spektakularan pad slučajeva, hospitalizacija i preminulih”, rekao je savetnik Bele kuće za borbu protiv kovida-19 Endi Slavit.

On je dodao da prvi put od početka pandemije broj slučajeva zaraze pada u svih 50 država, i da SAD pobeđuju u ratu protiv virusa.

Do sada je 47,5 odsto američke populacije, odnosno više od 157 miliona ljudi dobilo najmanje jednu dozu jedne od tri vakcine odobrene u zemlji.

Krajem prošle nedelje nova faza američke imunizacije je počela odobrenjem vakcine Fajzer/Biontek za starosnu grupu između 12 i 15 godina.