Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović izjavio je da broj pregleda u prijemno-trijažnim centrima ne opada, kao ni broj prijema, i da zabrinjava to što u poslednje vreme dolaze pacijenti sa ozbiljnijim i težim kliničkim slikama koji su nekoliko dana pokušavali da se leče kod kuće.

„Od marta pozivamo da se ova bolest ne leči samostalno, u kućnim uslovima, bez konsultacija sa lekarima u kovid sistemu“, apelovao je Goran Stevanović, nakon sastanka ministra zdravlja sa direktorima kovid bolnica, a prenosi RTS.

Istakao je da je očigledno da neki još ne vide da je ogroman broj obolelih, pozivitnih, da se bolnički kapaciteti permantno pune, a da je broj pacijenata na intenzivnoj nezi, sa teškim kliničkim slikama, sve veći.

Zato je, kaže, ponovo razmatrana mogućnost da se, bez obzira na početak rada kovid bolnice u Batajnici, još racionalnije iskoriste kapaciteti.

Tako će svi pacijenti koji su u bolnicama, koji su u fazi oporavka i nije im potrebna više kiseonička potpora, razmeštati u ustanove gde nema centralnog snabdevanja kiseonikom da bi se kiseonička mesta obezbedila za pacijente za težom kliničkom slikom.

Stevanović je apelovao da se poštuju sve epidemiološke mere – nošenje maski, držanje distance, jer je to, ističe, jedino što sada može da pomogne.

„Ne postoje neiscrpni zdravstveni kapaciteti“

Dr Stevanović je izjavio da je među obolelima od kovida sve veći broj onih sa umereno teškim i teškom kliničkom slikom, a manje onih sa lakšim oblikom bolesti.

„Broj obolelih je i dalje veliki, i broj pregleda u prijemno-trijažnim ambulantama, a među obolelima sve je veći broj onih koji imaju umereno teške i teške kliničke slike, dok je, praktično, sa lakšim kliničkim slikama sve manji broj bolesnika“, rekao je Stevanović.

Na pitanje da uporedi ovaj vikend s prethodnim, Stevanović je rekao da je situacija ista, osim što smo dobili kovid bolnicu u Batajnici, koja itekako pomaže kao „ventil“ i gde je smešten deo najtežih bolesnika.

Dodao je da je za dva i po dana rada bolnice u Batajnici, tamo više od 40 ljudi u jedinicama intenzivne nege.

„Tako da je situacija praktično ista kao i prošlog vikenda, osim što imamo i Batajnicu. Ali, ne postoje neiscrpni zdravstveni kapaciteti i jedini način da se ovo stavi pod kontrolu jeste da se poštuju sve preporuke i epidemiološke mere“, rekao je Stevanović.

Upitan kakva je komunikacija između trijažnih kovid ambulanti i bolnica i kako dobijaju informacije koliko u kojoj bolnici ima slobodnih mesta, on je rekao da su odgovorna lica u bolnicama i trijažnim ambulantama umrežena, da se tačno zna koliko ima mesta u poluintenzivnim i intenzivnim negama, koliko mesta za kiseoničku terapiju.

„Svakog pojedinačnog pacijenta najavljujemo. Zbog velikog broja pacijenata, samo u Beogradu imamo četiri prijemno trijažne ambulante, može se desiti da budu popunjena sva mesta u bolnici kada sanitet stigne, ali trudimo se da to sprečimo i da se takve stvari ne dešavaju“, naveo je Stevanović.

Takvi pacijenti zbrinjavaju se u drugoj bolnici gde ima slobodnih mesta.

Komunikacija je ista i sa privremenim kovid bolnicama u unutrašnjosti kao što je „Čair“, Niška banja, Sokobanja, gde se pacijenti iz Beograda upućuju, ali i iz tih centara se upućuju ka Beogradu složeni i komplikovani pacijenti, naveo je Stevanović.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.