“Broj novozaraženih stalno raste…”: Nemačka će i u decembru morati da produži aktuelne restriktivne mere

0
Foto: Profimedia

Nemačka će i tokom decembra morati da produži aktuelne mere restrikcije radi suzbijanja pandemije koronavirusa, rekli su zvaničnici.

Nemačka je 2. novembra uvela jednomesečnu blokadu, da bi zauzdala drugi talas pandemije, koji preplavio veći deo Evrope, ali brojevi zaraženih se ne smanjuju.

“Sve ukazuje na činjenicu da će aktuelne mere restrikcije morati da se produže i nakon 30. novembra”, rekao je nemački ministar finansija Olaf Šolc za list “Bild am zontag”, a prenosi N1.

Barovi i restorani su zatvoreni, ali škole su i dalje otvorene. Privatna okupljanja ograničena su na 10 ljudi iz dva domaćinstva.

Lider bavarske Hrišćansko-socijalne unije Markus Zeder rekao je da će u idealnim uslovima mere biti produžene za tri sedmice.

“Iako je možda sam talas pandemije razbijen, na žalost broj novozaraženih stalno raste. Odeljenja intenzivne nege nastavljaju da se pune i raste broj umrlih. Prema tome, ne možemo reći da je sve gotovo”, rekao je Zeder.

On je naveo da će bioskopi, barovi i hoteli ostati zatvoreni, da će biti zabranjen vatromet i petarde, kao i alkohol na velikim javnim trgovima u novogodišnjoj noći.

Kancelarka Angela Merkel sastaće se 25. novembra sa državnim liderima, sa kojima će razgovarati o novim restrikcijama i produženju postojećih.

Šolc je rekao da će u slučaju produženja mera restrikcije biti produžena i finansijska podrška pogođenim preduzećima, ali je naglasio da će i dalje nadoknađivanje 75 odsto izgubljenog prihoda predstavljati izazov prema evropskim zakonima o konkurenciji.  

“Ovde se radi o očuvanju sredstava za život, tako da moramo delovati na pragmatičan, nebirokratski i pametan način”, naveo je Šolc.

Broj potvrđenih slučajeva infekcija virusom u Nemačkoj povećao se za 15.741 na 918.269, pokazuju podaci Instituta “Robert Koh”.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500