Brnabić: Vlada još nije razmatrala poskupljenje struje, gasa i goriva

0
Foto: Tanjug

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da Vlada nije razmatrala povećanje cene struje, gasa i goriva, preneo N1.

Odgovarajući na pitanje povodom pisanja medija o uvođenju novih nameta za unapređenje energetske efikasnosti, premijerka je istakla da država mora da se bavi tim problemom, jer je “izuzetno energetski neefikasna”.

“Energetska efikasnost je nešto što ćemo morati da pojačamo”, kazala je predsednica Vlade novinarima i dodala da će javnost biti obaveštena o tim nametima kojima se Vlada Srbije još nije bavila.

Po njenim rećima, energetska efikasnost se u različitim zemljama sprovodi na različite načine i za to moraju da se izdvoje značajna sredstva.

“Energetska efikasnost je nešto što je jednako izgradnji novih energetskih objekata. Da li ste jedan kilovatčas uštedeli ili napravili, jednaka je stvar”, rekla je Brnabić.

To što je Srbija “izuzetno energetski neefikasna zemlja”, rekla je Brnabić, “posledica je toga što imamo najjeftiniju električnu energiju u Evropi, koja je značajno subvencionisana, pa kroz istoriju nismo morali da se učimo energetskoj efikasnosti”.