Brnabić: U pregovorima smo za novu rusku vakcinu “Sputnjik lajt”

0
Foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

U pregovorima smo za novu rusku vakcinu “Sputnjik lajt”, koju razvija Naučno-istraživački centar “Gamaleja”, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ona je, posle sastanka sa premijerom Republike Češke Andrejem Babišem, rekla da je iskustvo Srbije sa ruskom vakcinom “Sputnjiv V” odlično, kao i sa ostalim vakcinama koje naša zemlja ima.

“Kao neko ko nije stručan za tu oblast ne mogu da procenjujem koja je od njih bolja, sve su dobre i podjednako efikasne. Mi smo juče dobili dodatnu dozu Sputnjika V, njena specifičnost jeste da su različine prva i druga vakcina, sve ljude koje znam da su se vakcinisali nisu imali nikakvih neželjenih dejstava. U pregovorima smo i oko “Sputnjik lajt” vakcine i proizvodnji ruske vakcine na našem Institutu Torlak. Nadamo se da ćemo proizvoditi vakcinu ovde”, poručila je Brnabić, preneo je Blic.

Glavna razlika između “Sputnjik lajt” i “Sputnjik V” je u tome što je “lajt” jednokomponentna, odnosno daje se u jednoj dozi, za razliku od “V”, koja se daje u dve doze.

Kako je krajem januara objavljeno na Tviter nalogu “Sputnjika V”, “lajt” će da se pojavi u februaru.