Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da ni u jednom trenutku nisu namerno skrivani statistički podaci o epidemiji koronavirusa u Srbiji.

Ona je za Radio-televiziju Vojvodine rekla da su u najvećoj mogućoj meri, podaci koji se zvanično objavljuju „pravi podaci“.

„Uzimali smo volontere da sede u bolnicama i sakupljaju podatke ali nemamo sistem kao u državnoj upravi koji elektronski vuče podatke. Mi smo uveli kakav-takav sistem koji nikada do sada u Srbiji nije postojao, uveli ga ad hok tokom najveće svetske krize u poslednjih 100 godina“, rekla je Ana Brnabić.

Ona je potvrdila da postoje podaci koji su namenjeni samo Vladi Srbije a ne javnosti, ali i dodala da ne zna o čemu govori redakcija BIRN-a koja je objavila podatke iz kako su naveli, informacionog sistema covid19, a koji pokazuju da je broj zaraženih i umrlih znatno veći od zvaničnog broja.  

„Stalno mi stižu podaci koliko slobodnih respiratora imamo ali to nije podatak za javnost jer nisu sve respiratore zauzeli pacijenti koji su kovid pozitivni“, kazala je premijerka. 

Demantovala je da su podaci o broju testova ili respiratora poverljive informacije i navela da je trenutno u magacinima više od 500 respiratora kao i da ni u jednom trenutku tokom borbe sa epidemijom, Srbija nije imala pun kapacitet zauzetosti respiratora.

„Svakog dana pričam koliko testova imamo na lageru, predsednik je nedavno pričao koliko tačno respiratora imamo. Na početku je to bila izuzetno osetljiva informacija jer smo znali da se sprema ogromna borba na svetskom tržištu za nabavku respiratora“, kazala je Ana Brnabić.

Govoreći o poverenju građana u Krizni štab i postupke Vlade Srbije u borbi protiv epidemije, ona je kazala da je napravljena greška kada su svi mislili da virus tokom leta neće biti u cirkulaciji kao što je danas. 

„Nemam problem da kažem da smo u nečemu pogrešili jer smo slušali ono što je govorila struka u svetu. Tu su pogrešili svi, eksplozija brojeva je svuda u regionu i svetu. Ovo je borba svih nas, ne samo Vlade Srbije. Ljudski se osećam najodgovornijom ali je ovo borba čitavog društva“, rekla je premijerka. 

Ocenila je i da su ugled članova Kriznog štaba „od marta podrivali neki političari, političke grupacije, analitičari, mediji“. 

„Ne vidim smisao u tome. Niko od njih nije trpeo nikakav odijum javnosti što je plasirao lažne vesti poput one da smo zatvorili ljude tokom vanrednog stanja da bi naseljavali migrante po Srbiji“, rekla je premijerka. 

Priznala je da je proslava izborne pobede u sedištu SNS bila greška s obzirom na epidemiološku situaciju ali i demantovala da su ona ili Krizni štab, u bilo kom trenutku proglasili pobedu nad virusom. 

Upitana da li je vreme da se Srbija obrati za pomoć EU ili Kini s obzirom na epidemiološku sitauciju, premijerka je rekla da situacija jeste kritična ali ne takva „da sa njom ne možemo da se nosimo“. 

„Tamo gde su popunjeni kapaciteti, otvaramo privremene bolnice. Sva intencija je da brojevi počnu da se smanjuju“, rekla je premijerka ali i povezala povećanje broja zaraženih u Beogradu i Novom Sadu sa održavanjem protesta prošle nedelje. 

Premijerka je rekla i da nije potpuno odustala od uvođenja policijskog časa, ali da sa takvom odlukom mora da se složi ceo Krizni štab.

„Izabrali smo da se borimo na jedan drugačiji način, a sigurno je najefektivnija borba kada se uvede vanredno stanje i zabrana kretanja i tako fizički onemoguće kontakti između ljudi što posle 14 dana daje bolju situaciju, manje zaraženih, a samim tim i u bolnicama manje ljudi“, rekla je Brnabić, a preneo Blic.

Ona je izjavila i da ne zavisi od nje da li će i u novom mandatu biti na čelu Vlade Srbije.

Brnabić je kazala da Srpska napredna stranka ima „dobre kandidate“ za tu poziciju.

Upitana da li su slike nasilja sa nedavnih protesta narušila imidž Srbije u svetu, premijerka je kazala da je napadima na policiju, upadom u skupštinu, paljenjem automobila Molotovljevim koktelima poslata „zaista najgora moguća slika Srbije“. 

„Svi u Srbiji smo bili svedoci protesta Jedan od pet miliona gde niko nikada nije napadao institucije koje pripadaju svim građanima, niko nije napadao policiju. Koja država bi dozvolila da se onako napada policija i da se onako zauzima zgrada Senata u Parizu“, upitala je premijerka.  

Ona je kazala i da će svuda gde je policija upotrebila prekomernu silu, odgovorni biti procesuirani ali i dodala da je „mnogo veću upotrebu sile videla na demonstracijama u Parizu, Londonu, Berlinu“. 

Navela je i da je videla razlike među učesnicima protesta, na kojima je po njenim rečina, najviše bilo građana koji su „besni i frustrirani zbog milion stvari“ ali i pripadnika ekstremne desnice i levice.

(Beta, Blic)

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.