Brnabić: “Sve je češće pitanje da li EU treba da donese političku odluku o proširenju”

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

(Beta) – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Firenci da se u Evropi sve češće postavlja pitanje da li EU zbog rata u Ukrajini treba da donese političku odluku o skorom proširenju ili da nastavi sa procesom koji podrazumeva stroge kriterijume.

Posle učešća na panelu o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, na Konferenciji o stanju u EU, Brnabić je rekla da se u Firenci sastala sa šefom evropske diplomatije Đuzepom Boreljom i sa njim razgovarala o situaciji u Ukrajini, proširenju Unije i dijalogu Beograda i Prištine.

“Sada je sve češće pitanje da li EU treba da donese političku odluku da se proširi i da Srbija i Crna Gora, koje su prilično napredovale (u pregovorima sa EU), treba što pre da postanu članice ili treba da se nastavi proces koji uključuje sve reforme po klasterima i koji je prilično birokratski”, rekla je Brnabić srpskim medijima.

Brnabić je navela da po pitanju dijaloga sa Prištinom “nema preterano dobre vesti” i dodala da veruje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić o tome pričati večeras tokom obraćanja naciji.

“Nama je u ovom teškom vremenu najvažnija regionalna stabilnost, povezivanje, saradnja, mir, to će nam omogućiti prostor za dalji rast i razvoj”, dodala je.

Premijerka Srbije je rekla i da “mnogi političari govore da je inicijativa Otvoreni Balkan uspela da dodatno razjedini Zapadni Balkan umesto da ga ujedini” i dodala da su “mnogi uložili dosta resursa da se taj narativ zapati”.

“Ali istina je potpuno drugačija, inicijativa Otvoreni Balkan je otvorena za sve na Zapadnom Balkanu, mi i naši partneri iz Severne Makedonije i Albanije konstantno pozivamo sve ostale da se priključe. Da li ćemo nekog moliti da bude deo Otvorenog Balkana, nećemo, ali verujem da će se i svi ostali polako priključivati”, rekla je.

Ona je rekla da se sastala i sa predsednikom Evropskog univerzitetskog instituta Renoom Dehusom i razgovarala o tome da se Srbija “nekako priključi toj uticajnoj ustanovi koja prima u članstvo samo države članice EU”.

“I on je izašao sa tim da bi voleo da ima sa Srbijom nešto bolju saradnju, radićemo na direktnijoj saradnji, verujem da će nam to pomoći u reformama javne uprave, ali i diplomatskim aktivnostima”, rekla je Brnabić.