Brnabić: “Srbija ne spori da je u Srebrenici počinjen zločin, ali srpski narod ne može da se tereti za to”

0
Foto: Tanjug

“Srbija ne spori da je u Srebrenici počinjen zločin”, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić i dodala da izražava duboko saučešće i saosećanje sa porodicama i prijateljima žrtava, preneo je Blic.

Na pitanje novinara zašto je problem da Srbija kaže da je u Srebrenici počinjen genocid, ona je rekla da kao predsednica Vlade Srbije može da se rukovodi samo onim što je reklo najviše zakonodavno telo, Skupština Srbije, kroz Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici.

Premijerka je podsetila da je u Podrinju ubijeno 3.267 građana srpske nacionalnosti za koje “niko nije odgovarao i nikome nije žao”.

“Da vidimo ko je taj ko negira zločine, ko je taj ko nije priveo pravdi ljude koji su ih počinili. Što zar 3.267 ljudi nije mnogo, zar nisu važni”, upitala je premijerka.

Ona je rekla da Srbija ne veliča ratne zločine, niti pribegava revizionizmu i da je jedina zemlja u regionu koja je sarađivala i isporučila sve ljude koji su bili optuženi u Hagu, kaznila sve za zločine.

Priznaje da joj nije laka nijedna godišnjica zločina u Srebrenici, ali da Srbija za to nije kriva, nije odgovorna, nije pomagala i nije učestvovala.

“Srpski narod ne može da se tereti za to”, zaključila je ona