Brnabić: “Rio Tintu je potrebno više transparentnosti…”

0
(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/MO)

(Beta) – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas je u poslovanju kompanije Rio Tinto, koja planira da realizuje projekat za eksploataciju litijuma “Jadar” u Srbiji, potreban viši nivo transparentnosti.

“Ne bežim od transparentnosti, mislim da je ona saveznik u radu javne uprave i Vlade. Bila sam nezadovoljna kada sam shvatila da Memorandum o razumevaju između Rio Tinta i Srbije iz 2017. godine nije objavljen. Zaista nisam znala”, rekla je Brnabič na konferenciji za novinare u Beogradu.

Rekla je da je obaveštena da se neobavezujući memorandumi uglavnom ne objavljuju, već da se medijima šalju prepričani u vidu saopštenja, nakon čega je reagovala i taj dokument iz 2017. dostavila je televiziji Juronjuz.

Ona je naglasila da više transparentnosti kompanije Rio Tinto pre svega treba da bude u odnosima sa lokalnim stanovništvom, ali ne samo sa onima koji su direktno u zoni u kojoj je rudnik planiran.

“Da li će biti rudnika, to zavisi od ljudi i studije o proceni uticaja na životnu sredinu. To su dva uslova koja je predsednik (Srbije Aleksandar Vučić) ranije izneo”, rekla je Brnabić.