Brnabić: “Prelomni trenutak da izađemo iz drugog pika pandemije, na jesen nas čeka novi talas”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Dosadašnja premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je sada prelomni trenutak za izlazak Srbije iz drugog pika epidemije koronavirusa, prenosi portal B92.

“Zato je jako važno zadržati sadašnji nivo discipline u poštovanju mera kako bismo bili spremni za drugi talas epidemije na jesen, kada se očekuje jači udar virusa”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da država pravi plan za jesen i da će biti formiran tim stručnjaka koji će obići sve laboratorije za testiranje na COVID-19, kako bi se utvrdilo šta još treba nabaviti od agenasa, testova i laboratorijskog materijala.

“Takođe, tim Srpskog lekarskog društva i Medicinskog fakulteta će obići mikrobiološke laboratorije i proceniti gde još može da se radi testiranje na koronavirus, kao i da će se dodatno pomoći laboratorija u Kosovskoj Mitrovici”, rekla je Brnabić novinarima u Nišu posle otvaranja laboratorije ”Vatreno oko”.

Brnabić je rekla da je Niš u drugom piku mnogo bolje prošao nego u prvom što, kako je navela, govori da su građani bili disciplinovaniji i da “ćemo kao društvo spremnije dočekati jesen”.

Brnabić je dodala da je u drugom piku situacija bila mnogo kompleksnija u Vranju i okolini, ali da je i tamo sada mirnije, te da Vranje više nije u prvih 15 mesta po broju zaraženih.

Ona je zahvalila građanima na disciplinovanosti i pridržavanju mera i poručila da nastave da se tako ponašaju.

”Mislim da je ovo prelomni trenutak, ako uspemo sada, onda smo izašli iz drugog pika. Moraćemo da zadržimo ovaj nivo discipline i da se pripremimo za jesen”, rekla je Brnabić.