Brnabić: “Popuštanje mera moguće sledeće nedelje”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je danas da se očekuje da 5. aprila stigne 106.000 “Fajzer” vakcina protiv kovida-19.

Odgovarajući na poslanička pitanja u Domu Narodne skupštine, Brnabić je kazala da je trenutno u Srbiji vakcinisano 1.356.000 građana od kojih je revakcinisano njih 913.000.

Ona je rekla da se za 564.663 građanina smatra da su imunizovani, odnosno da je prošlo tri nedelje nakon primanja revakcine i smatra se da su stekli imunitet.

Ona je rekla da je to “treća kategorija” po kojoj će Krizni štab donositi odluke o popuštanju ili “zatezanju” protivpandemijskih mera.

Brnabić je izrazila nadu da će sledeće nedelje imati uslova za popuštanje mera, navodeći da se za sada čini da “brojke stagniraju”.

Dodala je da svakog dana razmišljaju kada će moći da popuste mere, ali da u ovom trenutku treba razmišljati o zdravstvenim radnicima.

“Uradićemo sve što možemo da ubrzamo proces vakcinacije”, rekla je premijerka i dodala da se svakog dana prijavljuje oko 10.000 građana zainteresovanih za vakcinaciju.

Prema njenim rečima, veliki broj građana nije dovoljno informisan o vakcinama i ne oseća se sigurno.

Brnabić je navela da očekuje da uskoro u svim lokalnim samoupravama bude organizovana masovna vakcinacija, koja se održava bez prethodnog prijavljivanja preko portala eUprava.