Brnabić: “Podrška građana članstvu u EU 57 odsto – najviše u proteklih pet godina”

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

“Podrška građana Srbije članstvu u Evropskoj uniji (EU) trenutno je, prema najnovijim istraživanjima, 57 odsto, najveća u proteklih pet godina”, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić i istakla da vlada nastavlja da radi po preporukama Evropske komisije, prenosi N1.

Fokusiramo se na preporuke i nastavljamo dalje da radimo, rekla je Brnabić u Skupštini Srbije tokom rasprave o Izveštaju Evropske komisije o Republici Srbiji za 2021. godinu.

Prema njenim rečima, dok su se evropske integracije zagovarale samo deklarativno, bez ozbiljnih reformi, podrška je bila 40, 41 odsto, jer ljudi nisu razumeli niti videli šta im taj proces donosi.

Brnabić je poslanicima saopštila da Izveštaj o napretku prvi put od 2016. godine sadrži pozitivan narativ o vladavini prava u Srbiji i konstatuje napredak u slobodi izražavanja i medija.

To je izuzetno važno jer smo kao Vlada mnogo pažnje poklonili ovom pitanju, osnovali smo Radnu grupu za punu implementaciju Medijske strategije i Radnu grupu za bezbednost novinara, rekla je premijerka, uz zahvalnost Delegaciji EU i OEBS što učestvuju u njenom radu.

Govoreći o delu Izveštaja koji se odnosi na ekonomiju, ona je rekla da on sadrži pohvale za brži napredak od očekivanog u pandemiji koronavirusa, i navela da će rast BDP biti verovatno preko sedam odsto, a da je privreda pala minimalno 0,9 odsto.

Brnabić je rekla da su dva ključna prioriteta Vlade vladavina prava i zaštita životne sredine.

A u novom Izveštaju, na ponos svih nas, konstatovan je napredak u vladavini prava, manje-više, ipak napredak, rekla je premijerka Srbije.

Kako je naglasila, jasno je da je EK članicama preporučila otvaranje oba klastera sa Srbijom, 3 i 4 sa ukupno 12 poglavlja, „ali i da, ukoliko na Međuvladinoj konferenciji u decembru otvorimo makar jedan klaster, i to bi bio pozitivan signal za Srbiju i Zapadni Balkan“.

Borićemo se i nadam se da ćemo do kraja godine imati otvaranje klastera, poručila je premijerka.

Prema njenoj oceni, posebno je važno da se proteklih 12 meseci na evropskim integracijama radi otvoreno sa svim činiocima društva i u dijalogu sa Nacionalnim konventom o EU i da se vlast dalje fokusira na implementaciju preporuka iz Izveštaja EK.

1 KOMENTAR

  1. Мало је рећи да је народ у делиријуму од среће. Једино што од последњих узрока овакве среће, и пораста подршке ЕУ, пада на памет је скорашња објава о обавезном увођењу такси на емисију угљеника, које ће Србија на “путу” у ЕУ морати да плаћа (читај: њени грађани). А госн’ Јанез К. се са своје стране потрудио да упозори да ће сваки “креативни” покушај избегавања ове обавезе, ЕУ санкционисати (делује познато). Како је народ овде веома еколошки свестан, то ни повећана подршка ЕУ, како видимо, није изостала. Простаје да видимо, шта ће бити када дође до плаћања такси ?

Comments are closed.