Brnabić: Od 1. oktobra dualno obrazovanje i na fakultetima

0
Foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Pedja Vuckovic/MO)

(Beta) – Predsednica vlade Ana Brnabić izjavila je da je dualno obrazovanje “mnogo pomoglo u razvoju privrede”, a da ćemo od 1. oktobra ove godine po prvi uput u Srbiji imati dualno obrazovanje i na fakultetima, kako bi se mladi lakše zapošljavali i bili bolje plaćeni.

Brnabić je danas, prilikom svečanog otvaranja fiskulturne sale u Osnovnoj školi “Siniša Janjić” u Vlasotincu, izjavila da će uvodjenje dualnog obrazovanja doprineti “kako bi dostigli prosečnu platu od 900 evra do 2025. godine”.

Ona je rekla da će Srednja tehnička škola u Vlasotincu biti jedan od 12 regionalnih centara za obuku, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika u Srbiji, i da će u narednom periodu u nju biti uloženo dva miliona evra.

“To znači da će u narednom periodu biti uloženo oko dva miliona evra da od Tehničke škole napravimo najmoderniji regional centar, od čega će 420 000 evra biti uloženo u opremu”, rekla je Brnabić, koja boravi u poseti Jablaničkom okrugu.

Ona je najavila da će u sredu razgovarati sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem i Privrednom komorom Srbije, o tome “da li nam je potreban još neki trening centar”.Predsednik opštine Vlasotince Bratislav Petković je rekao da je svečano otvorena fiskulturna sala u osnovnoj školi projekat vredan 80 miliona dinara, što su obezbedili Ministarstvo privrede i Opština, kao i da su obe škole, srednja i osnovna, “potpuno renovirane sredstvima Kancelarije za javna ulaganja”.

On je rekao da je Tehnička škola jedan od zaštitinih znakova Vlasotinca, i da će “postati regionalni trening centar za program dualnog obrazovanja”.