Brnabić: Od 1. maja svi vakcinisani građani dobiće digitalni sertifikat

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

(Beta) – Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će da će od subote, 1. maja, svi gradjani koji su vakcinisani dobiti digitalni kovid sertifikat.

“Zahvaljujući IT sistemu, mi smo u mogućnosti da imamo potpuno elektronske kovid sertifikate”, rekla je Brnabić u Domu Narodne skupštine.

Premijerka je navela da je Srbija podelila svoje sertifikate sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, kao i sa još nekim zemljama, navodeći da smatra da će te zemlje prihvatiti sertifikate.

Ona je kazala da je u Srbiji obe doze vakcina protiv korona virusa primilo 25,6 odsto gradjana odnosno njih 1.462.125 osoba.

Dodala je da je imunizovano, odnosno da je prošlo dve nedelje od primanja druge doze vakcine ili pet nedelja u slučaju primanja vakcine Astra Zeneka, 1.261.974 odnosno 22 odsto.

Kako je kazala, postoje velike razlike u broju vakcinisanih izmedju različitih gradova navodeći da je najveći broj vakcinisanih u Beogradu.

Ona je navela da je medju hospitalizovanima širom Srbije, kojih ima nešto manje od 5.000, 98 odsto njih nisu vakcinisani.