Brnabić o svetu posle koronavirusa: Drugi talas, život do pronalaska vakcine i ekonomski oporavak će odrediti kako će svet izgledati u budućnosti

0
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da svet nakon pandemije koronavirusa neće biti isti, a koliko će se promeniti pokazaće vreme, ističući da još nije sve gotovo i da će se na međunarodnom planu još voditi zdravstvena i ekonomska borba, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Brnabić je na međunarodnoj konferenciji “Svet posle koronavirusa”, u okviru inicijative “Beogradski strateški dijalog”, ocenila da će to biti dramatične promene i da će se ogledati u tome da li svet nastavlja sa globalizmom ili ne i da li multilateralizam opstaje i u kojoj formi.

Ona je na prvom panelu o geopolitičkim posledicama pandemije, na kome su učestvovali i ambasadori Кine i Rusije u Srbiji Čen Bo i Aleksandar Bocan-Haračenko, istakla i da će se promene ogledati u tome kakvu će ulogu imati određene zemlje kao lideri novog svetskog poretka.

Prema njenim rečima, te promene su se videle u međunarodnim odnosima, ali one se sada dešavaju i nisu završene.

“Još ne živimo u vremenu posle koronavirusa jer je on i dalje prisutan i proći će još dosta vremena kada ćemo videti kako će svet geopolitički izgledati posle pandemije. Sačekaćemo period ekonomskog oporavka”, ukazala je premijerka.

Brnabić je objasnila da su tu najvažnije dve teme – prva je da li će biti drugog talasa i kako ćemo se izboriti i pripremiti za njega i kako će izgledati život do vakcine, a druga tema je ekonomski oporavak, uz ocenu da će to dalje odrediti kako će izgledati svet.

Ona je ocenila da su zemlje EU velikom brzinom, u roku od svega nekoliko dana, ponovo uspostavile granice i svaka država je počela da se bori pojedinačno za svoju bezbednost i građane.

“Evropski kontinent se promenio gotovo u danu”, naglasila je Brnabić i podsetila da su zemlje EU bile pod velikim pritiskom i imale puno žrtava.

Brnabić je naglasila da je Srbija bila više emotivno nego materijalno pogođena odlukom EU da zatvori granice za izvoz medicinske opreme i da je to svakako bio signal koji će se čuti još neko vreme na ovim prostorima, kod zemalja koje žele da budu članice EU.

“To nije bilo baš najsrećnije vreme da se donose politički promišljenije odluke, ali je trebalo ipak voditi računa kakav je signal poslat zemljama koje hoće da postanu članice Unije”, istakla je premijerka.

Ona je najavila da će Srbija mnogo više ulagati u biotehnologiju, i ocenila da će to biti novi centar interesovanja svih “pametnih” država.

Prema njenim rečima, razvijene zemlje će sve više investirati u zdravstvene sisteme i biotehnologiju, s obzirom na to da ono što je prethodnih godina predstavljala digitalizacija sada postaje biotehnologija.

“Srbija jeste mala i ne može da se poredi sa EU i pojedinim razvijenim zemljama, ali mislim da imamo znanja, potencijala i resursa”, naglasila je premijerka.

Brnabić je rekla da očekuje da će posle koronavirusa biti sve manje globalizma i da će se povećavati jaz između bogatih i siromašnih, uz napomenu da će Srbija učiniti sve da ne bude na strani onih koji će zaostajati, već da se daljim podizanjem ekonomije i dodatnim ulaganjima što bolje pozicionira.

(Beta)