Brnabić o presudi Mladiću: “Sud u Hagu udaljio region od pomirenja”

0
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO)

(Beta) – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je povodom današnje presude s kaznom doživotnog zatvora za bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, Ratka Mladića, da je Haški tribunal “politički sud”, ali je odbila da dalje komentariše presudu jer “mora da bude oprezna da ne bi odgovorom nanela štetu Srbiji”.

“Ovu presudu ne mogu da komentarišem zato što će večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić o tome, između ostalog, govoriti na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (na kojoj će biti predstavljen izveštaj o radu Haškog suda). I ja molim sve građane Srbije da pažljivo prate govor zato što će iz njiga dobiti odgovor, procenu i analizu ove situacije”, rekla je Brnabić za TV Pink.

Brnabić je ocenila da gde se “umeša” politika u pravosduje, tamo “pravda i pravo idu kroz prozor”.

“Moja najveća zamerka, kada sam razgovarala s ljudima iz tog suda, bila je da sud nije doprineo pomirenju na Balkanu, već nas je od tog pomirenja udaljio, i čini mi se da smo dalje sada nešto što smo bili pre 26 godina”, ocenila je ona.

Navela je da je Haški sud doprineo da danas na Balkanu postoji gora netrpljevist među narodima “u nekim situacijama” nego pre 26 godina, tokom rata, i da pravda za zločine nad Srbima nije zadovoljena.

“Meni su govorili da sud nije pravljen da bi doprineo pomirenju, ja se s tim ne slažem. Mislim da bi taj sud, da je uradio svoj posao kako treba, da je svako ko je bio pogođen ratovima osetio pravdu, doprineo pomirenju”, rekla je ona.

Komentarišući učešće Vučića na sednici Saveta bezbednosti UN, gde će govoriti i o zahtevu Haškog tribunula da Srbija izruči dvoje funkcionera Srpske radikalne stranke zbog nepoštovanja suda, Brnabić je rekla da će to biti “istorijsko obraćanje”.

“Niko neće moći da ostane nem na stvari koje će predsednik izneti večeras. Ovo je težak dan i ne mislim samo zbog ove presude i podsećanja da su mnogi izlazili iz tog suda kao slobodni ljudi – i ne da nije zadovoljena pravda nad srpskim žrtvama, već se tim ljudima, koji su optuženi iako oni nisu krivi, ne znam ko je dao alibi”, rekla je ona.

Brnabić je navela da će današnji dan označiti “dodatne, dodatne i dodatne” pritiske na Srbiju.

Obraćanje Vučića na sedinici SB UN najavljeno je za večeras, u 21 čas.

Mladić je pravosnažno osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH, a žalbeno veće odbacilo je sve žalbe Mladićeve odbrane, ali i Tužilaštva.

Ratko Mladić je u pritvoru u Sheveningenu od 31. maja 2011, nakon što su ga uhapsile vlasti Srbije, 26. maja te godine, u Lazarevu kraj Zrenjanina i izručile Tribunalu.

Suđenje je trajalo od 16. maja 2012. do 15. decembra 2016. Tokom 530 radnih dana, saslušano je 169 svedoka optužbe i 208 svedoka odbrane. U spis su uvedene i pisane izjave još 214 svedoka. Prihvaćeno je 9.914 dokaznih predmeta.

Haški tribunal je generala Mladića prvi put optužio 25. jula 1995, a optužnica je više puta menjana i dopunjavana do 2011.

Pre no što se, u leto 2011, našao u pritvoru u Sheveningenu, general Mladić je, po nalazima lekara, bio preživeo tri moždana udara.

Za vreme provedeno u pritvoru, Mladić je bio podvrgnut brojnim terapijama i nekoliko puta operisan, a 2013. je u sudnici zahvalio Tribunalu što mu je spasao život.

Odbrana je tokom celog procesa ukazivala da se Mladićevo zdravstveno stanje pogoršava i da postoji rizik od fatalnog moždanog udara.