Brnabić: Ne mogu da reagujem na svaku idiotsku izjavu protiv vakcinacije

0
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

(Beta) – Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas da su vakicine bezbedne za trudnice, ali da ne može da reguje na svaku “idiotsku izjavu” i istakla da je vakcinacija jedini način da se izadje iz problema, inače “ćemo ići gore-dole” s brojem zaraženih od korone.

“Vi uvek možete da nadjete nekog ko će da tvrdi i da je zemlja ravna ploča. Zvanični stav medicine je da su vakcine bezbedne za trudnice”, rekla je Brnabić, odgovarajući na novinarske pitanje, posle sednice Kriznog štaba za borbu protiv korone.

Prema njenim rečima, od trenutka kad je uvedena mogućnost da se prijavi lekar koji preporučuje pacijentima da se ne vakcinišu –  nijedna takva izjava lekara nije zabeležana.

Ona je rekla da je bilo slučajeva u Srbiji da vakcinisani pacijenti preminu zbog korone, ali “to se desilo i sa Kolinom Pauelom u 82. godini života koji je vakcinisan”.

“Sto puta vam je veća šansa da preživite ako ste vakcinisani. Na intezivnoj nezi je 90 odsto nevakcinisanih”, rekla je Brnabić.

Na konstataciju da se mere nisu poštovale ni na masovnim skupovima koje je država organizovala – kao što je nedavni u Horgošu, ili letos kad se 30.000 ljudi okupilo u Busijama da obeleži godišnicu stradanja u “Oluji”, ona je rekla da je ova vlast, za razliku od drugih, spremna da kaže kad pogreši ali i upitala ko bi mogao da natera toliko broj prisustnih da nosi maske.

“Mi nismo policijska država, verujem u naše ljude. Ne želim da budemo kao u nekim drugim država – da policija tuče ljude zato što se ne pridražavaju mera”, rekla je Brnabić.

Govoreći o kovid sertifikatima, ona je rekla i da je za strane državljanje potreban digitalni eu-sertifikat ili sertifikat one države sa kojom Srbija ima potpisan ugovor o priznavanju sertifikata.