(Beta) – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da, iako se najčešće upućuju kritike oko odgovora države na pandemiju korona virusa, činjenice govore da je uradjeno sve da bi bilo zaštićeno javno zdravlje.

Brnabić je na dijalogu sa članovima Nacionalnog konventa na temu javno zdravlje, korona virus i vakcinacija rekla da su članovi Vlade i Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa u javnosti „bili uvek krivi, nikad zaslužni“ za ono što je radjeno, kao i da je u vezi sa upravljanjem pandemijom protiv nje i ministra zdravlja podneto „nekoliko krivičnih prijava“.

Predsednica Vlade je na primedbu članova Nacionalnog konventa, da nije bilo dovoljno dostupnih podataka od početka pandemije, rekla da to nije tačno, i da ste „mogli da pogledate na Guglu da biste našli tražene podatke“.

Povodom primedbe da vakcinacija protiv korona virusa nije dostigla veće razmere zato što je na televizijama sa nacionalnom frekvencijom dat veći prostor antivakserima, u odnosu na one koji se zalažu za vakcinaciju, Brnabić je odgovorila da je to takodje „lični utisak“.

„Mi smo sada već 21 mesec u pandemiji. Moj utisak, kada kažete da je više antivaksera na televizijama sa nacionalnom frekvencijom u odnosu na one koji pozivaju na vakcinaciju je da to nije naučno dokazano, to je vaš utisak“, rekla je Brnabić.

U vezi sa primedbom da su se tokom pandemije čule „kontradiktorne informacije“ od predstavnika vlasti, Brnabić je odgovorila da je „to jasno, pošto je u pitanju novi virus“.

„Tokom trajanja pandemije i borbe našeg društva, od prvog dana uvek i samo isključivo je bila kriva Vlada Srbije ili predsednica Vlade. Uvek krivi, nikad zaslužni. Bili smo optuženi kao Krizni štab da smo zloupotrebili pandemiju kako bi zatvarali gradjane zato što smo sadisti, kako smo zloupotrebili pandemiju da bi uveli diktaturu, a onda samo nekoliko nedelja kasnije da zarad političkih poena radimo potuno suprotno, ne donosimo restriktivne mere“, rekla je Brnabić.

Brnabić je navela da su predstavnici opozicije „uvek govorili suprotno“ od onog što Vlada radi po pitanju pandemije.

„Imamo nekoliko krivičnih prijava, ja i ministar zdravlja (Zlatibor Lončar), podnetih zbog toga da smo sadisti pa smo zatvarali ljude. I protiv Vlade Srbije razne žalbe su podnete pred Ustavnim sudom, zbog previše restriktivnih mera“, kazala je Brnabić.

Brnabić je rekla da je Vlada, uz podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, imala dobar odgovor na pandemiju korona virusa, koji se ogleda u tome da je Srbija medju prvim zemljama nabavila vakcine, da su nabavljeni respiratori, izgradjene tri nove bolnice u Beogradu, Kruševcu i Novom Sadu sa više od 2.000 postelja „zahvaljujući kojima svaki dan spašavamo desetine života“.

Brnabić je dodala i da je na početku pandemije, koja traje 21 mesec, dnevno moglo da se obradi izmedju 300 i 500 PCR testova, a da danas može da se obradi izmedju 22.000 i 25.000 testova.

Prema njenim rečima, u Srbiji je dve doze vakcine protiv korona virusa primilo 53,7 odsto punoletnog stanovništva, dok je treću dozu primilo 21,1 punoletnih.

Dijalog sa predsednicom i članovima Vlade Srbije članovi Nacionalnog konventa organizovali su u vezi sa Poglavljem 28 u predpristupnim pregovorima za pridruživanje EU, koje se odnosi na zašititu zdravja stanovništva i zaštitu potrošača.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.