Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić saopštila je da će lokalni izbori biti istog dana kad i beogradski, 2. juna. Brnabićeva je rekla da je to njena odluka nakon konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je odluka dobra, iako je predlog koji su oni dali, kako kaže, bolji, prenosi N1.

„Ovo će zahtevati izmenu zakona o lokalnim izborima u članu 35. I važno je svakako da to uradimo čim pre, tako da je moja molba službama i svim poslaničkim grupama da to završimo danas popodne“, navela je.

Očekuje, kako je rekla, da taj predlog za izmenu i dopunu zakona o lokalnim izborima potpiše najveći broj poslanika do sada.

„Da sa tim predlogom idemo zajedno i da pokažemo to jedinstvo u teškim trenucima za Republiku Srbiju, za naš narod i za sve naše građane. Nakon toga, pošto 24 časa zakon treba da bude u Skupštini, da u subotu budemo u plenumu i nadam se, s obzirom na to da nema potrebe za preteranom raspravom oko ovoga, jer smo razgovarali o ovome već 17 dana, da u subotu i usvojimo ovaj zakon i da onda u nedelju raspišemo sve lokalne izbore i završimo sa tom pričom“, navela je.

Rekla je da je u konsultacijama sa predsednikom Vučićem, njegova poruka poruka bila da je u ovom trenutku za zemlju najvažnija stabilnost. I ona je navela da je potrebna što veća politička kohezija i da svi treba da prestanemo da se delimo, jer je potrebno vreme i energija za nacionalna pitanja.

Ona je ocenila da su proteklih 17 dana bili lekoviti razgovori, zahvalila je svima koji su učestvovali, navodeći da je ovo način da dođemo do te stabilnosti i da pokažemo da smo ozbiljni i odgovorni ljudi svim našim građanima.

„Verujem da će biti mnogo onih koji će reći da su oni dobili sve što su tražili, da su pobedili, da mi reagujemo samo na pritisak“, rekla je i dodala da je pred Srbijom mnogo izazova i da treba da se radi na stvarima koji se tiču nacionalnih interesa.

Čini se da je danas dobar dan za demokratiju i politiku u Srbiju, navela je.

Kako je rekla, ne bi ovo ocenila kompromisom, „ali opet pokazali smo ozbiljnost i pokazali smo da možemo da radimo zajedno“. „I tako da ja sada očekujem najveću moguću podršku od narodnih poslanika vlasti i opozicije, da zajedno podnesemo izmene i dopune ovog zakona i da zajedno glasamo o tom zakonu“, navela je.

Na pitanje novinara kako je odjednom moguće ovo i zašto ta odluka nije doneta ranije nego sada, kada je ostalo ovako malo vremena do izbora i šta sada može da se sprovede od preporuka, odgovorila je i da i dalje stoji na tome da je ovo presedan i to ne dobar, ali da postoje dve stvari.

„Prva je ta što u ovom trenutku postoji, čini mi se, više nego dvotrećinska većina u Skupštini da se napravi ovakav presedan i važan je u ovom trenutku za zemlju. Druga stvar je ta što je zaista u ovom trenutku, i ja ponovo mislim da to zaista svako može da vidi, situacija u kojoj se naša zemlja nalazi izuzetno teška. Izuzetno teška. Ti pritisci su svakodnevni, oni su raznovrsni, oni dolaze sa različitih strana i oni su kontinuirani. U takvim okolnostima nama treba što veća unutrašnja stabilnost, što veće unutrašnje jedinstvo, treba nam svakako što veća politička kohezija, treba svi da prekinemo koliko god možemo da se delimo i da predstavimo jedan ujedinjeni front koji se bori za nacionalne interese. Za to je potrebno i vreme i energija. Vreme i energiju da se brinemo o tim nacionalnim pitanjima dobijamo na ovaj način. Da je drugačija okolnost u kojoj se nalazi Republika Srbija, verujem da bi i moja odluka bila drugačija“, navela je.

Navela je da se dijalog prvi put odvija u Skupštini i da je dobro što ovaj ima neki rezultat. Kaže da ne  misli da je ovo najbolja opcija, da je bolja bila onu koju su oni predložili – da Beograd bude 2. juna, a ostali, kad bude dogovoren termin, ali da nije postajala violja opozicije. Smatra da je ovo najbolji mogući kompromis, iz opozicije su, kako kaže, „dobili skoro sve što su želeli pa skoro sve što su želeli, ali smo mi pokazali ozbiljnost“.

Na pitanje zašto ne ranije – odgovara da je u pitanju 7 ili 10 dana ranije i da se ne radi o mesec dana ili šest meseci. Kaže da opozicija nije želela da razgovara o tome da ostali izbori budu na jesen i dodala da je protiv Ustava svakako da se prekinu  izborne na radnje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.