Brnabić: “Izuzetno važan razgovor Vučića i Putina o gasu, uslove određuje ruska strana”

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC)

(Beta) – Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je sutrašnji razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o gasnom aranžmanu od izuzetne važnosti i da su za Srbiju najvažnije tri teme – količina gasa, cena i sigurnost u snabdevanju.

“Uslove odredjuje ruska strana. Ono u šta sam sigurna je da će Vučić učiniti sve da obezbedi najbolji mogući ugovor za nas, kao što je to uradio posledni put kad su razgovarali krajem prošle godine”, rekla je Brnabić za Radio televiziju Srbije (RTS), navodeći da je obezbedijivanje energenata “jednačina sa mnogo nepoznatih” jer je situacija koplikovana.

Govoreći o količinama gasa koje smo imali ranije, ona je navela da je “naša industrija rasla tako da sada trošimo duplo više gasa nego nekada i želimo da obezbedimo takvu količinu kako bi nastavila da se razvija”.

“Moramo da obezbedimo i dovoljne energenata da nema restrikcije električne energije, da imamo grejanje. Koliko god da je složena situacija želim da kažem svima da svaki dan dajemo sve od sebe da zimu dočekamo potpuno spremni”, rekla je Brnabić.

1 KOMENTAR

  1. Елем, да, теме су врло интересантне (чак и интригантне). Количине ! Бррррр, нека се Руси спреме, сада када им “економски тигар” звекне о сто нове милијарде кубних метара гаса које ће да захтева, нек’ се мисле шта ће и како ће ! Да не говоримо какав ће цех направити “тигар” ако из разлога наступа опште беде и сиромаштва не буде могао да преузме те додатне количинице ? Велики, мораће да плати, само одакле ? Али, не треба кварити представу, теме о “економском мачету”, су теме које предстоје. Потом, сигурност у снабдевању ! Ууууупппссссс ! Руси су најпоузданији партнер у испорукама гаса. Нико у Европи никада није имао примедбе. Шта је ту тема ? Није ваљда то да ли ће неки кретенизовани еврофил да затвори гасовод ? Неки лудак који је решио да уместо ноге, сада треба себи пуцати у главу ? То свакако не може бити тема, јер Руси нису надлежни за лечење таквих болесника. Ааааах, да, цена ? Велики део цене је већ одређен. И та милијарда разлике износу, у години дана, о којој 577 често наглаба, данас је многоструко мања, готово толико да има само значење у овдашњем политичком маркетингу. О чему би се онда у свему томе могло преговарати ? Па само о “политичком” износу цене коју је 577 спреман да плати. Како сам рече, неће уводити санкције, али не може да се закуне до када, таква ће бити и цена, односно њено трајање. Уз то имамо и председницу владе у покушају размишљања који су тамо оцењени као “неумесни”, тако да је велика вероватноћа да ће и цена, уз све бити “неумесна”. А како ће од тих и таквих цена зависити износи инфлације, даљи економски токови,… итд., следећи чин драме је убеђивање народа да је неко у свему томе дао “све од себе”. Што опет није тема, ако ви господо не знате да радите посао.

Comments are closed.