“Brnabić i Vučević mogući kandidati za premijersku funkciju”: Vučić o vladi, obaveznom vojnom roku, letovanju u Hrvatskoj, episkopu Nikanoru…

1
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

(Beta) – Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je da su aktuelna premijerka Ana Brnabić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević mogući kandidati za mandatara za sastav nove vlade.

“U ovom trenutku, a nije nemoguće da na stranačkim organima bude još neko, to su Ana Brnabić i Miloš Vučević”, rekao je Vučić za TV Prva i dodao da postoji mogućnost i da mandatara predloži koalicioni partner, ali nije precizirao koji.

Istakao je da je veoma zadovoljan dosadšnjim radom premijerke Ane Brnabić, a na pitanje da li će ona obavljati neku drugu važnu funkciju u budućnosti, ako ne bude premijer, Vučić je rekao “apsolutno i nesumnjivo”.

Vučić je objasnio i da za sada ne zna imena svih ministara, da još razmišlja, ali da će se o tome izjasniti i stranka.

On je naglasio da će njegov predlog ljudima u SNS biti da nastave i dalje sa koalicijom sa Socijalističkom partijom Srbije, a da će predsednik SPS Ivica Dačić “dobiti neku odgovornu funkciju”.

“Pretpostavljam da će on biti izbor njihove partije za neku od najodgovornijih funkcija (u Vladi Srbije), rekao je Vučić.

“Episkop Nikanor izvređao i sebe i SPC” 

Vučić je ocenio da je episkop banatski Nikanor izjavama o premijerki Ani Brnabić i manifestaciji Europrajd “izvređao i sebe i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC)”.

“Episkop banatski Nikanor je izvređao sebe i našu crkvu, unizio našu crkvu, mnogo više nego što je bilo kada uradila Ana Brnabić ili bilo ko drugi”, rekao je Vučić.

Istakao je da očekuje da vladika Fotije “pokaže dokaze kakav je to pohod na manastire i bogoslovije o kojem je pričao”, a da vladika Nikanor “pokaže dokaze o navodima za Anu Brnabić”.

“Srpska pravoslavna crkva to ima u svojoj dogmi i ona mora da se izjasni protiv toga. Ja nemam ništa protiv toga, to je njeno pravo, ali nema niko pravo da preti ljudima”, istakao je Vučić.

Naglasio je da nikada nije učestvovao u takvoj manifestaciji (Prajd) i da mu se nikada nisu sviđale, ali naglasio da je to pravo ljudi, poput prava na sve proteste.

“A šta to vas briga, jedan dan da li će neko da šeta. Šta te briga, idi taj dan na izlet na Avalu, na Frušku goru, gde hoćeš. Kad vidim taj agresivni ton kod nekoga, uvek se pitam šta je iza toga”, istakao je Vučić.

Ponovio je i da se još ne zna da li će Europrajd biti održan, naglašavajući da je to pitanje bezbednosnih procena i mnogih drugih pitanja, a da će odluka biti doneta početkom septembra. 

Episkop banatski Nikanor anatemisao je ranije premijerku Anu Brnabić i sve one koji će učestvovati na Europrajdu u septembru u Beogradu i izjavio da bi “upotrebio i oružje” protiv učesnika Parade ponosa.

“Povećanje plata u vojsci 25 odsto od 1. januara” 

Vučić je najavio da će zaposlenima u Vojsci Srbije, vojnicima po ugovoru, od 1. januara 2023. godine plate biti povećane za 25 odsto.

Vučić je rekao da je to način da pokažu da vojnici mogu da budu dobro plaćeni, jer su po njegovim rečima, prva i druga brigada dobro opremljene, ali slabo popunjene.

“Imate treću i četvrtu brigadu od Vranja do Kraljeva, to je Vojska Srbije”, rekao je predsednik Srbije, navodeći da “Beograd i Vojvodina praktično ne postoje”.

Kada je u pitanju obavezni vojni rok, Vučić je istakao da je ta odluka pred Skupštinom Srbije, ali da je on, “kao vrhovni komandant vojske”, za uvođenje te obaveze.

“Mislim da to treba da bude kratak vojni rok… Da li će to biti tri ili četiri meseca, ili 100 dana, mislim da je to zaista ništa i u poređenju sa iskustvom i znanjem i sa dugom koji, na kraju krajeva, svi imamo prema otadžbini”, rekao je predsednik Srbije.

Komentarišući to što se Srbiji zamera što kupuje novo naoružanje, Vučić je naveo da trka u naoružavanju u svetu traje od 1945. godine do danas.

“Na kraju, na svetskom nivou, pobeđuje taj koji ima oružje”, rekao je on.

“Ne zameram građanima koji letuju u Hrvatskoj, ali ja za života tamo neću ići” 

Vučić je rekao da ništa ne zamera građanima koji letuju na hrvatskom primorju, ali da on “za svog života” neće letovati u Hrvatskoj.

“Oni (građani) koji već letuju tamo (u Hrvatskoj) su time iskazali svoj stav o svemu, moj stav je da ja tamo ne bih letovao i to je u redu, svako ima svoje mišljenje, i to je suština demokratskog društva”, rekao je Vučić.

On je ponovio da je u Hrvatsku hteo da ode samo da poseti Jasenovac, zbog poštovanja prema žrtvama.

“Ja ću i dalje raditi na tome da gradimo bolje odnose sa Hrvatskom”, rekao je Vučić.

On je dodao da je tražio od Hrvatske da ponovo ide u Jasenovac, ali se nije osvrnuo na navode hrvatskih medija koji su se pozvali na izvore iz Vlade Hrvatske da iz kabineta predsednika Srbije nije tražena dozvola za takvu posetu.

Vučić je dodao da je sramota što u Beogradu ne postoji Jasenovačka ulica, kao i da je on predložio da se obala Save nazove “Obalom jasenovačkih žrtava”.

“Imali smo sve najgluplje nazive ulica, ali nikada nismo imali ništa vezano za Jasenovac, nemamo ni spomenike. (Reditelj Predrag) Gaga Antonijević je jedini hteo da snimi film o Jasenovcu, svi ostali su odbili”, rekao je Vučić.

“Kada nema KM tabli, to im je dokaz da Srbija ne živi na Kosovu”

Vučić je ocenio da je Prištini jedini cilj da ukine srpske “KM” registarske tablice, a ne da Srbija prhvati oznake “RKS” na tablicama.

“Svi ovi Srbi sa juga odavno su prihvatili RKS table, jer ne mogu da prolaze kroz albanske sredine i da budu napadani, ali na severu nisu. Njima nije cilj ni njihove table da budu prihvaćene, njima je jedini cilj da se ukinu KM, jer kad nema KM tabli to je još jedan dokaz da Srbija ne živi na Kosovu”, rekao je Vučić.

On je naglasio da Priština na to nema “nikakvo pravo” i da ne postoji bilo koje tumačenje kojim bi to pravo dobila, navodeći da isto važi i za izdavanje deklaracije za srpsku ličnu kartu onome ko živi na Kosovu i Metohiji.

Govoreći o sastanku 18. avgusta u Briselu sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, Vučić je naveo da “nije optimističan” i da ne zna šta će biti posle 1. septembra.

“Idem (u Brisel) sa dobrom voljom da razgovaramo i da im ukažem na svu pogubnost i na sve opasnosti sa kojima se suočavamo i da to dobro razumeju”, naveo je on.

1 KOMENTAR

  1. “Mislim da to treba da bude kratak vojni rok… Da li će to biti tri ili četiri meseca, ili 100 dana, mislim da je to zaista ništa i u poređenju sa iskustvom i znanjem i sa dugom koji, na kraju krajeva, svi imamo prema otadžbini”, rekao je predsednik Srbije. Председника републике треба подсетити да смо “историјски” одавно у систему где нико никоме ништа не може да дугује, па за само служење војног рока то не требају ни регрути према отаџбини да измирују. Он вероватно, индивидуално, и има некакве дугове, али то ће потом истражни орани све проверавати када дође време. До тада, ова држава сваком регруту мора да отвори радну књижицу и упиште стаж, односно на њега уплати допринос за пензијско осигурање. Па колики био рок служења, толико ће се и уписати. А евентуални дуг, који свако индивидуално има (или не) према отаџбини, остаје да се искаже у евентуалном ратном сукобу, што је нешто сасвим друго од служења војног рока.

Comments are closed.