Brnabić: “Dobili smo mnogo, da je Rosu morao da ode, da se Kfor vratio…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

(Beta) – Premijerka Ana Brnabić ocenila je večeras da je najvažnije što je sporazumom o registarskim tablicama  Beograda i Prištine sačuvan mir i što su se kosovske specijalne jedinice Rosu povukle sa severa Kosova i Metohije.

Brnabić je u emisiji “Hit tvit” na Televiziji Pink rekla i da je tim sporazumom obezbedjena i “kakva takva” sigurnost za Srbe na Kosovu. 

Ocenila je da je taj dogovor postignut zahvaljujući “političkoj ofanzivi, pametnom promišljanju i raciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića”. 

“Dobili smo mnogo, da je Rosu morao da ode, da se Kfor vratio, da nema više jednostrano nametnutih rešenja, da mora da se razgovara sa Beogradom o svim pitanjima… da se razgovora i o Zajednici srpskih opština što Priština odbija” rekla je ona. 

Brnabić je ukazala i na stavove medija u Prištini. 

“Oni kažu izgubili smo sve što smo imali pre deset godina, odnosno sporazumom iz 2011. kada je pregovarala tadašnja vlast i glavni pregovarač Borko Stefanović”, rekla je ona. 

Upitana da prokomentariše stavove po kojima  SAD ulazi u ” veći stepen angažovanja oko Kosova”, Brnabić je odgovorila da je i njoj, tokom nedavnog boravka u Njujorku, “tako izgledalo”. 

Rekla i da je na marginama generalne skupštine UN imala niz bilateralnih sastanaka sa svetskim zvaničnicima, uključujući i sa predstavnicom američke administracije Viktorijom Nuland. 

“Tu mi je bilo jasno da SAD sada prave svoj sledeći tim koji će se baviti Zapadnim Balkanom, pa i dijalogom Beograda i Prištine “, rekla je ona. 

Brnabić je rekla i da misli da je to “u ovom trenutku dobro”. 

Upitana o nedavnoj poseti predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, Brnabić je rekla da je predsednica Evropske komisije iskreno opredeljana za proširenje EU. 

Ukazala je istovremeno da sve članice EU nisu iskreno opredeljene za proces proširenja, te ponovila da Srbija radi na evropskim integracijama zbog svojih gradjana. 

Brnabić je oštro odbacila mogućnost da će gradjanima Srbije biti ukinut bezvizni režim sa EU. 

“Ni na jednom sastanku, ni u jednoj depeši nisam videla tako nešto”, rekla je ona.