Britanski virusolog za N1 o vakcini sa Oksforda i o tome kako će biti distribuisana u svetu

0

Prethodne nedelje odjeknula je vest da je vakcina protiv koronavirusa sa Oksforda stigla do treće faze ispitivanja i da bi od septembra trebalo da bude u upotrebi u Velikoj Britaniji, SAD i još nekim evropskim zemljama. Do ekskluzivnih dokumenata o ovome došao je Nedeljnik. Virusolog Robert Lambkin Vilijams izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za N1 da se vakcina testira na ljudima u Velikoj Britaniji, kao i u Brazilu.

Rečeno je da vakcina daje 2,6 puta više antitela koja imamo.

“Antitela koja dobijate u infekciji mogu da se razlikuju od onih u vakcini. Zato grupa u Oksfordu radi na ovim istraživanjima, da saznamo kako će vakcina da se pokaže”, rekao je virusolog.

On dodaje da postoji dogovor o dva miliona vakcina za ovu i početak naredne godine.

“Mislim da je neupitno da će neke zemlje imati prednost. Postoje organizacije koje će pomoći da vakcine budu distribuirane u celom svetu”, rekao je Vilijams.

Nikada ne možemo da budemo sigurni da neće biti neželjenih efekata za bilo koji lek ili vakcinu, pa tako ni za ovu, kaže Vilijams i dodaje da je vakcina “temeljno testirana”.

“Postoji mnogo vakcina trenutno, najmanje 12 je sada u trećoj fazi. Više od 700 ih ima, tu su različite tehnologije i načini na koji se prave. Ali i dalje je potrebno vreme da ustanovimo da je ona pouzdana i sigurna”, kaže on.