“Britanski soj se u Estoniji širi brže nego što smo predvideli. Prelazimo na onlajn nastavu, zabrana okupljanja više od dvoje ljudi”: Nove mere estonske vlade

0
Foto: Profimedia

Vlada Estonije je s ciljem da zaustavi širenje kovid-19 zabranila okupljanja više od dvoje ljudi, zatvorila sve neprehrambene prodavnice, a restoranima dozvolila da pružaju samo uslugu dostave ili opciju “za poneti”.

Osnovne škole prelaze na onlajn nastavu, kao i učenici viših razreda koji uče iz svojih domova još od početka marta, piše Gradijan.

Ova baltička zemlja sa 1,3 miliona stanovnika bori se sa drugom po stopi zaraza po glavi stanovnika u Evropskoj uniji, nakon Češke.

Vlasti su saopštile da je za poslednje dve sedmice registrovano 1.336 slučajeva na 100.000 stanovnika, što je duplo više obolelih nego pre mesec dana.

Nove mere biće na snazi do 11. aprila.

“Najnoviji podaci pokazuju da se u Estoniji agresivnija varijanta britanskog virusa širi brže nego što smo to predvideli. Naš zdravstveni sistem je u krizi”, rekao je premijer Kaja Kalas i dodao da je ovo jedini način da izađu na kraj s tom krizom.

“Koliko brzo ćemo postići ciljeve zavisiće od ponašanja svakog pojedinca”, naglasio je premijer.