Britanski obaveštajci: “Putin promenu režima u Kijevu planira ubistvom ili hapšenjem Zelenskog”

1
Beta/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Velika Britanija veruje da je cilj Rusije da u narednim satima i danima izvrši „promenu režima“ u Kijevu, za koju su obaveštajni zvaničnici upozorili da se može postići ubistvom ili hvatanjem predsednika Vladimira Zelenskog i rukovodstva zemlje, piše Dan Sabag iz Gardijana.

Zapadni zvaničnici su citirali reči ruskog predsednika Vladimira Putina koji je pozvao ukrajinsku vojsku da se pobuni i oslobodi zemlju „ove bande narkomana i neonacista“.

Britanski obaveštajci tvrde: “Jasna je vrsta ljutnje koja dolazi iz Rusije prema ukrajinskom rukovodstvu, tako da mislim da možemo očekivati da će oni biti mete ruskih snaga koje dolaze u grad.”

Prethodno su američke i u manjoj meri britanske obaveštajne službe upozoravale da su ruske špijunske agencije sastavile „liste za ubistvo” ključnih ličnosti koje bi bile na meti Moskve ako njihove snage preuzmu kontrolu nad ključnim gradovima.

Zapadna procena je da „većina ruskih oklopnih snaga“ koja cilja na Kijev sa severozapada i severoistoka trenutno ostaje udaljena više od 50 kilometara, iako su neke napredne snage stigle do severozapadnih predgrađa, u blizini aerodroma Hostomel.

Iako se tvrdilo da je aerodrom zauzela Rusija, čini se da je bio previše oštećen u borbama da bi mogao da se koristi za letenje, tvrde izvori Gardijana.

Vreme planiranog ruskog opkoljavanja ukrajinske prestonice zavisilo bi od „nivoa otpora“ ukrajinskih snaga koje su uglavnom nastojale da zaustave rusko napredovanje.

Zelenski: “Svi smo tu, u Kijevu”

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dao je uveravanja danas da se nalazi u Kijevu da “brani” Ukrajinu uprkos napredovanju ruskih trupa, u videu gde se pojavljuje sa saradnicima ispred zgrade predsedništva.

“Svi smo tu, naši vojnici su tu, građani, društvo, mi smo svi tu da branimo našu nezavisnost, našu državu”, rekao je Zelenski pored koga su bili između ostalih premijer Denis Šmigal, njegov šef kabineta i bliski savetnici.

Rekao je da će tako biti i ubuduće i dodao: “Slava našim braniteljima, slava Ukrajini, slava herojima”.

1 KOMENTAR

Comments are closed.