Britanski izaslanik za Zapadni Balkan se sastao sa Vučićem: Razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine i situaciji u regionu

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za Zapadni Balkan ser Stjuartom Pičom o situaciji u regionu, kao i o budućoj saradnji u cilju izgradnje poverenja i zajedničkog zalaganja za održivi mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Kako je saopšteno iz pres službe predsednika, Vučić je u razgovoru istakao da Srbija, kao inicijator brojnih projekata koji za cilj imaju povezivanje u regionu, ozbiljno i odgovorno pristupa svim pitanjima od značaja za jačanje međusobne saradnje, ekonomskog napretka i izgradnje poverenja.

On je naveo da je regionalna saradnja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, koja je, dodao je, pokretač ne samo inicijative Otvoreni Balkan koja omogućava slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala, već i velikih infrastrukturnih projekata koji će podići kvalitet života svih građana regiona.

Vučić je rekao da Srbija nastavlja da se zalaže za postizanje održivog i obostrano prihvatljivog rešenja u dijalogu sa Prištinom, kao i da ostaje u potpunosti posvećena dijalogu kao jedinom putu za rešavanje svih otvorenih pitanja.

U tom kontekstu, dodaje se u saopštenju, predsednik je izrazio očekivanje da će ser Stjuart Pič, sa svojim iskustvom i poznavanjem prilika u regionu, dati pun doprinos i podršku konstruktivnom nastavku dijaloga.

Pič je istakao da i njegovo imenovanje predstavlja jasan znak kontinuirane britanske posvećenosti bezbednosti, stabilnosti i ekonomskom napretku Zapadnog Balkana.

Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, specijalni izaslanik premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan naglasio je da će sa partnerima iz EU i SAD raditi na podršci tom dijalogu, navodi se u saopštenju.